Španovićeva spremna za novo zlato

Politika 11.08.2018 09:21
Španovićeva spremna za novo zlato


Naša najbolja atletičarka večeras skače udalj za drugu uzastopnu titulu i prvu medalju za Srbiju u Nemačkoj.- Veteranka Dragana Tomašević u petom evropskom finalu u bacanju diskaBez obzira što ove sezone ima drugi rezultat u Evropi (6,99 m), Ivana Španović (28) je u kvalifikacijama skoka udalj u Berlinu potvrdila da je prvi kandidat za zlatnu medalju, da konkurencija “zanemi” kada se pojavi na skakalištu. Najboljim rezultatom – 6,84 m, u poslednjoj trećoj seriji i pod pritiskom, otvorila je još jednu blistavu stranicu prebogate karijere i postojanosti na svetskoj sceni u poslednjih pet sezona. Večeras će pred krcatim Olimpijskim stadionom imati priliku da osvoji drugu uzastopnu titulu evropske prvakinje, koliko ima i na takmičenjima u dvorani.

Ovo joj je peti kontinentalni šampionat, a šta je sve u međuvremenu uradila, dobro je poznato: dve svetske i olimpijska bronza, svetsko zlato, srebro i bronza “pod krovom”, uz dve titule šampionke Dijamantske lige i treći najduži skok u dvorani ikad, 7,24 cm. Rešena je da stavi tačku na karijeru za dve godine na Igrama u Tokiju i to zlatom, a naredne se popne na najviši planetarni stepenik. Ukoliko joj to pođe za rukom, biće jedina atletičarka na svetu sa “svim zlatima”, ali njena pažnja je sada sto odsto usmerena na večerašnje finale, gde je čeka veoma jaka konkurencija.

Veoma je važno da Ivana u prva tri skoka napravi dobru uvertiru, jer bi tako eventualno u naredna tri koja dobijaju osam najboljih od 12 koje će starovati, imala priliku za dobru taktiku. Spremna je i odlučna da zlatu iz Amsterdama doda i ovo iz Berlina i upiše Srbiju u imenik zemalja koje su osvojile medalju, a trenutno ih je 23.

- Navikla sam da se borim sa pritiskom, a najvažnije mi je da sam spremna. U kvalifikacijama sam imala dva obećavajuća skoka i očekujem bolji rezultat u finalu. Konkurencija je izuzetno jaka, ali protivnice za mene nisu izazov, već činjenica da se borim za četvrto evropsko zlato. Skakaćemo u fenomenalnoj atmosferi, stadion će biti pun jer je neradni dan i očekujem sjajnu borbu za titulu, rekla je Španovićeva.

Zaista je teško bilo šta prognozirati, uostalom , u kvalifikacijama su otpale tri iz kruga favorita, Moguenara, Hrishuskina i Ajmani, ali imaće Španovićeva veliku poteru. Najbolji rezultat sezone ima Britanka Udžin, (7,05), a vrebaju i dve njene zemljakinje, Proktor (6,91) i Sojers (6,86), Nemica Mihambo (6,99) i Itoja iz Španije (6,80). Moguće je da za zlato padne i „sedmica“, a ako je neko najspremniji da leti toliko dugo, onda je to naša šampionka.

Šesti put na evropskim šampionatima, a peti u finalu bacaće disk veteranka Dragana Tomašević (36). Počela je 2006. u Geteborgu (osma sa 60,20), a najbolji plasman ostvarila je četiri godine kasnije u Barseloni (šesta, rezultatom 60,10). Iako nije osvojila medalju na velikim takmičenjima krasi je postojanost rezultata, retko kad je podbacila, a u finale je ušla desetim ostvarenjem – 57,77 m, a ove sezone ima osmu daljinu u Evropi (60,78).

Za razliku od nje, Amela Terzić (25)je još jednom podlegla pritisku, mada je ove sezone dosta muče i povrede. U polufinalnoj trci na 1.500 metara od ukupno 24 takmičarke imala je pretposlednji rezultat – 14:17,22, za sedam sekundi lošiji od najboljeg ostvarenja ove sezone i daleko od ličnog rekorda (4:04,77). Najbrže vreme kvaklifikacija istrčala je Poljakinja Enakui (4:08,60)


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak