Đurić: Ako bude sporazuma, Srbija može da dobije samo više

Politika 11.08.2018 09:16
Đurić: Ako bude sporazuma, Srbija može da dobije samo više


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je juče Srbima na Kosovu i Metohiji da ne dozvole da ih bilo ko laže da će u bilo kom ishodu razgovora o budućnosti pokrajine biti manje Srbije i manje srpske pomoći za njih. „Svaka odluka koja se bude donosila biće i vaša, biće zajednička odluka svih građana Srbije”, istakao je Đurić. Ukazujući da je rešenje još miljama daleko naglasio je da Srbi na KiM neće imati bilo šta manje od onoga što imaju danas. „Ako, i samo ako, do sporazuma ikada dođe, a mnogo su veće šanse da do njega ne dođe, Srbi na KiM mogu da imaju samo više. Srbija takvim sporazumom može da ima samo više teritorije, institucionalne zaštite, prava za srpski narod, SPC, i naravno više finansijske podrške za opstanak”, rekao je Đurić, navodeći da se stravična kampanja vodi sa ciljem zastrašivanja srpskog naroda.

Na konferenciji u Vladi Srbije, pokazao je prisutnim novinarima kartu KiM i rekao da je žalosna stvarnost koju neki pokušavaju da prikriju da u mnogim zonama i oblastima više nema Srba. „Građani treba da znaju da bi prihvatanje članstva Kosova u UN, za šta se neki zalažu, a bez toga da Srbija dobije bilo šta, ne znači ništa drugo nego da Srbija prihvati nezavisnost KiM na celoj teritoriji takozvane republike Kosovo. To upravo predlažu Saša Janković i drugi koji se protive ideji razgraničenja”, naglasio je Đurić, prenosi Tanjug.

Ukazao je da postoji front protiv predloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su na njemu i Nataša Kandić, manji deo predstavnika crkve, različiti predstavnici opozicionih stranaka čije su stranke vodile Srbiju kada su se dešavali pogromi, a koji nisu reagovali na to. Podsetio je da je nekadašnja vlast 2009. Srbiji oduzela jedan do najvažnijih aduta premeštanje razgovora o KiM iz UN u EU, dodajući da je to bilo miniranje i razaranje, te da su dotukli srpsku poziciju.

Sada ti isti, kako je rekao, napadaju jedini očajnički pokušaj koji predvodi predsednik. „Vidite silu i ordiju koja se podigla. Umesto da prave hajku i zastrašuju Srbe bolje bi bilo da su ćutali”, rekao je direktor Kancelarije za KiM. Podvukao je da svako rešenje mora da bude sveobuhvatno, da sadrži rešenje pitanja imovine, statusa i položaja SPC, koja mora imati više prava i mogućnosti, i dodao da to isto važi za Gazivode, Valač i Trepču.

„Idemo da izborimo nešto za našu zemlju, a protiv ideje rešavanja danas istupaju ljudi koji nemaju legitimitet u glasovima, od raznih Trajkovića, Janjića, Božovića. Reč je o ljudima koji su se debelo kompromitovali vršeći različite funkcije, kada nisu ništa radili jer su bili zauzeti sopstvenim bogaćenjem”, ocenjuje Đurić. Istakao je da je pitanje KiM vododelnica srpske budućnosti. Zaključio je da se Srbija danas bori za svoj život, opstanak, za dovođenje novih investicija, radnih mesta, da sačuva mir na svakom polju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak