Upravnici zgrada na mukama: Bacaju licence

B92 11.08.2018 07:09
Upravnici zgrada na mukama: Bacaju licence


Iako ovih dana ističe produženi rok, mnoge zgrade u Pančevu nisu registrovane, a stanari nisu izabrali upravnika.Sa druge strane tamo gde su angažovani, često ima problema zbog kojih upravnici odustaju od ovog posla.

Pančevo ima oko 450 stambenih zgrada. Mnoge nisu registrovane i nemaju upravnika, iako je to obaveza na osnovu Zakona koji je stupio na snagu još krajem 2016.

U više od 20 odsto stambenih jedinica nije završen ovaj posao, iako uskoro ističe i dodatni rok.

Često stanari ne mogu da se dogovore o izboru upravnika, a razlog je i taj što nisu dovoljno informisani kada su u pitanju njihove obaveze.

Tamo gde ne mogu da izaberu nekog iz svojih redova ostaje im mogućnost da angažuju profesionalnog upravnika.

Emina Cvetković je jedna od dvanaest profesionalnih upravnika u Pančevu i angažovana je u više zgrada.

“U obavezi smo da 24 časa budemo na raspolaganju za hitne intervencije, kada odlazimo na odmor moramo da obezbedimo zamenu. Veliki je obim posla od same registracije, papirologije do organizacije radova. Uvek ima i nezadovoljnih stanara koji prave problem. Težak je posao, nemate radno vreme, nije sigurna naplata“, kaže Emina Cvetković, prenosi RTV.

Zbog svega ovoga neki upravnici sa licencom odustaju i raskidaju ugovore.

"Ljudi se teško navikavaju na činjenicu da su zgrade privatno vlasništvo koje se mora održavati. U mnogima godinama nije bilo ulaganja u krovove, fasade, oluke...Kada uz račun za investiciono i tekuće održavanje dođe na naplatu i neka veća popravka često se javlja nezadovoljstvo", kaže Emina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak