Deset stvari koje naši roditelji nisu imali dok su odgajali decu

Radio 021 10.08.2018 15:50
Deset stvari koje naši roditelji nisu imali dok su odgajali decu


Roditeljstvo je danas teško zamisliti bez mnogih stvari.Majke i očevi za praćenje razvoja deteta, ishranu i odgoj koriste mnoga pomagala, od kozmetike, preko igračaka do aplikacija. Sve je to dostupno zahvaljujući 21. veku i tehnološkom napretku, ali postoji niz stvari bez kojih je roditeljstvo danas nezamislivo, a naše mame i tate ih nisu imali.
 
1. Jednokratne pelene
 
Za decu rođenu pre devedesetih bilo je na ovim prostorima nemoguće pronaći jednokratne pelene. Neki roditelji su po njih putovali u Austriju ili Italiju, a koštale su pravo malo bogatstvo.
 
2. Dečji programi
 
Nije bilo kanala koji su 24 sata dnevno emitovali crtane filmove, a kamoli opcije koje su omogućavale vraćanje unazad ili snimanje omiljenog crtaća.
 
3. Mobilni uređaji
 
Roditelji danas pomoću mobilnih telefona prate broj podoja, mokrih pelena, istražuju recepte ili brzinski mogu da pošalju poruku partneru s popisom stvari koje treba kupiti, pa čak i fotografisati.
 
4. Moderna i lagana kolica
 
Roditelji traže što laganija i modernija kolica koja su prilagođena svim vrstama terena i ne zauzimaju previše mesta u gepeku, ali to je nekada bilo nezamislivo.
 
5. Kupovina preko interneta
 
Ako ne stignete do prodavnice, bilo po namirnice, odeću, knjige, dodatke, danas sve to možete kupiti preko interneta. Naše majke i očevi nisu imali taj luksuz.
 
6. Gotovi obroci
 
Ako vam se ne kuva ili ne stignete, kašice za bebu, ali i ručak za sebe, danas možete kupiti gotov. 
 
7. Onlajn zajednice za mame i tate
 
Grupe na Fejsbuku, forumi, mogućnosti je bezbroj ako želite s nekim da porazgovarate o deci, odgoju ili razmenite savete.
 
8. Monitori za praćenje beba
 
Već dugi niz godina ne morate neprestano da boravite u sobi u kojoj je dete zahvaljujući monitorima preko kojih ih možete čuti i na većoj udaljenosti.
 
9. Dr Gugl
 
Mnogi kažu da bi ponekad bilo bolje da ne postoji mogućnost pretraživanja simptoma bolesti na internetu jer se dijagnoze kreću od bezazlenih do smrtonosnih pa roditelji vrlo lako počnu da paniče. 
 
10. Video razgovori
 
Sećate li se letovanja nakon kojih biste se s nestrpljenjem vraćali kući jer dugo niste videli roditelje, bake, deke, familiju i prijatelje? Svi su vam govorili koliko ste porasli i promenili se, a danas na to možemo da zaboravimo zahvaljujući video pozivima kojima lako stupamo u kontakt i možemo videti osobu s kojom razgovaramo, iako se možda nalazi na drugom kraju sveta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak