Bez NATO oružja u CG: Alijansa neće graditi vojne baze na Balkanu

Novosti 10.08.2018 14:16
Bez NATO oružja u CG: Alijansa neće graditi vojne baze na Balkanu


I pored novih spekulacija, NATO ne planira da gradi vojnu postavu na prostoru Crne Gore. Albanski portal "Nekomb" nedavno najavio mornaričku bazu u CGNATO neće graditi vojne baze u Crnoj Gori, 29. članu ove alijanse. Bar je trenutno takvo raspoloženje u vrhu ove vojne sile. Ministarstvo odbrane u Podgorici demantovalo je pisanje nekih crnogorskih i albanskih medija da su baze "već gotova stvar", locirajući jednu od njih u Bokokotorskom zalivu, u okolini Tivta.

- NATO ne gradi vojne baze na Balkanu, već planira da uloži 51 milion evra u modernizaciju postojeće vazduhoplovne baze u mestu Kučova u Albaniji - izjavio je Pjers Kazale, portparol Alijanse. - Novac će biti utrošen za unapređenje infrastrukture u bazi, uključujući i prostor za skladištenje goriva.

Ta investicija je, kako je saopšteno za TV Vijesti, deo NATO programa ulaganja u bezbednost, a novac za taj fond izdvajaju sve članice.

- NATO ne planira slične investicije u Crnoj Gori, i neće graditi vojnu bazu u toj zemlji. Kao što smo ranije isticali, sve NATO aktivnosti u Crnoj Gori sprovode se uz saglasnost vlade te zemlje - kategoričan je Kazale.

Albanski portal "Nekomb" najavio je izgradnju dve vazduhoplovne vojne baze u Albaniji, i mornaričke u Crnoj Gori, kako je to navodno "predložio Pentagon". Ovo nije prvi put da se spekuliše o NATO bazama u Crnoj Gori, koja je sada već godinu dana članica NATO.

Poslednja priča pojavila se nakon odluke vlade da milion metara kvadratnih na planini Sinjajevini bude pretvoreno u vojni poligon za potrebe Vojske CG. Pobunili su se meštani opština na ovoj planinskoj lepotici koja je tokom leta prepuna stada ovaca i goveda, ne samo sa tog terena, nego i Bjelopavlića, kraj Danilovgrada.

Iako Sinjajevina administrativno ne pripada toj opštini, već Kolašinu, Mojkovcu i Šavniku, Bjelopavlići su poručili da će se boriti za očuvanje planine, jer su od knjaza Nikole I Petrovića Njegoša 1881. dobili pravo da koriste njene katune zbog zasluga u oslobodilačkim ratovima protiv Turaka.

- To je katastrofa za sve, za prirodu i one koji borave tamo - ocenjuje Miro Mališić iz Udruženja stočara Danilovgrada.

- Ako odatle počne da se širi radioaktivno zračenje, ako sve to uđe u podzemlje Sinjajevine, ne verujem da u Crnoj Gori može da bude više normalnog života - smatra Ognjen Jovović, iz Udruženja Bjelopavlića "Bijeli Pavle".

Međutim, "Nekomb" piše da su eksperti iz Pentagona ipak identifikovali dve baze iz ere Hladnog rata kao odgovarajuće za novu strategiju. Jedna je u mestu Kučova, a druga u Tivtu, u Crnoj Gori. Navode da je politički cilj izgradnje dve nove baze da Amerikanci imaju nezavisnost u slučaju operacija u regionu Mediterana, ali i na Bliskom istoku.

NEMA BAZA NA SINjAJEVINI

MINISTAR odbrane Predrag Bošković, na javnoj raspravi održanoj u Kolašinu, objasnio je da će, prema odluci vlade, poligoni na istočnoj strani Sinjajevine služiti isključivo za vojne vežbe i bojeva gađanja. Tvrdi da je MUP zadužen da pronađe novu lokaciju na kojoj bi uništavali neeksplodirana ubojna sredstva, uglavnom zaostala iz Drugog svetskog rata.

- Na Sinjajevini se neće graditi NATO baza, niti će se uništavati NATO i crnogorsko oružje ili municija. Na Sinjajevini se neće trovati ni vodni ni biljni potencijali, niti uništavati priroda - poručio je Bošković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak