Novi detalji zločina u Đurđevu: Kum Goce Tržan glavom platio očev dug?

Novosti 10.08.2018 13:43
Novi detalji zločina u Đurđevu: Kum Goce Tržan glavom platio očev dug?


Meštani pričaju o ubistvu Marija Trtića (28) i samoubistvu Mitra Vukovića (66). Pored beživotnih tela nađene priznanice na iznose koji se mere stotinama hiljada evraSAMO neka velika nesreća može naterati meštane Đurđeva, nadaleko čuvene ratare, da radnim danom, kao što je bilo u četvrtak, zanemare svoj posao i okupljeni ispred svojih kuća pretresaju seoske događaje.

Život u ovom bačkom mestu zastao je u sredu uveče, kada je meštanin Mitar Vuković (66) sa nekoliko hitaca iz pištolja ubio Marija Trtića (28), sina svog prijatelja i venčanog kuma Goce Tržan, a zatim presudio i sebi metkom u slepoočnicu. Ubistvo i samoubistvo dogodili su se u Vukovićevoj porodičnoj kući, jednoj od najlepših u selu, "zelenoj palati", kako je meštani zovu zbog boje fasade.

- Došao sam kući iz Žablja oko podneva, a oko 13 časova čuo sam nekoliko pucnjeva. Pomislio sam da deca bacaju petarde kad im vreme nije. Otišao sam, zatim, poslom u grad, a onda mi je ćerka javila šta se dogodilo - kaže zgranuti Vukovićev komšija Vlado Gajkić.

Vlado, kao ni Slobodan Vujović, čija kuća se nalazi odmah pored Vukovićeve, u strašnoj je neverici. Obojica Vukovića decenijima poznaju kao korektnog komšiju. U kući je živeo sam, a često je boravio i u stanu na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu. Ponekad mu je sestra dolazila u Đurđevo da pospremi kuću.

- Kakva je muka naterala Mitra da ubije i mladića i sebe, ne mogu da dokučim, ali strašno je što se ugasiše dva života. Ako je i novac u pitanju, pa nije valjda to preče od života? - kaže Slobodan.

U Đurđevu se nagađa da je reč o Vukovićevoj osveti Nikoli Trtiću zbog neraščišćenih dugova, te da je Mario platio glavom očev dug. Policija je, kako saznajemo, pored dva beživotna tela našla razbacane priznanice na iznose koji se mere stotinama hiljada evra.

Prema prvim indicijama, Vukovićev dužnik nije bio mladi Trtić, nego njegov otac, koji je imao nekoliko mini-marketa i koji važi za jednog od najimućnijih meštana Đurđeva. Nikola i Mitar, nekadašnji dispečer u "Naftagasu" koji je po penzionisanju razvio privatni posao, često su u seoskim kafićima viđani za istim stolom u, reklo bi se, prijateljskim razgovorima.

- Mario sigurno nije poslovao sa Mitrom, on je imao svoj, odvojeni svet. Imao je stan u blizini, jedan kafić u Đurđevu i još jedan u Titelu. Bio je dobar i korektan mladić. Oženio se pre nekoliko meseci, započeo novu etapu svog života, ali eto... - tvrdi porodični prijatelj Trtićevih.

Koliko se dugo Vuković borio s mišlju da "dužnički čvor" razveže na najgori mogući način, ubistvom i samoubistvom? Da li je već imao spreman pištolj kada je u sredu oko 11 sati pozvao Marija da iz centra sela dođe u njegovu kuću na obodu Đurđeva, teško da će se ikada razjasniti. Mario je seo na moped i odvezao se kod Mitra.

Popodne se uveliko već bilo odužilo kada je zabrinuta Mariova sestra Mina prijavila njegov nestanak, a supruga Jadranka pozvala je njihove prijatelje i zamolola ih da odu do Mitrove kuće. Oni su pred kapijom ugledali moped, a zatim pozvali policiju. Ubrzo je Đurđevom prostrujala zastrašujuća vest.

VUKOVIĆ SE DVA PUTA ŽENIO

OD Dušana J., prijatelja Mitra Vukovića, saznajemo da se on u dva navrata ženio, ali dece nije imao.

- Znam ga decenijama kao mirnog i staloženog čoveka, za koga nikada ni pomislio ne bih da je sposoban da uzme pištolj u ruke, a kamoli da puca u druge i u sebe - kaže Dušan.

Mitar Vuković biće sahranjen u subotu u 11 časova na mesnom groblju u Đurđevu. Počivaće u porodičnoj grobnici sa roditeljima, s kojima je u kolonizaciji, kao dete, došao iz Bosne u Vojvodinu.

Mario Trtić, Goca Tržan i Raša Novaković Foto Instagram/gocatrzan

MOJ SIN NIKOME NIJE BIO DUŽAN

MARIOVE roditelje Nikolu i Mariju strašna vest zatekla je na Hvaru, gde su samo dva dana pre tragedije otputovali na letovanje. Vratili su se u četvrtak ujutru.

- Ništa moj sin Mario nije dugovao ni Mitru, ni bilo kome, samo to mogu kazati u ovim najtežim trenucima za našu porodicu - kroz jecaje nam je rekao Nikola.

Porodica i prijatelji oprostiće se od Marija u petak u 16 časova uz opelo u mesnom hramu. Mladić će biti sahranjen na mesnom groblju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak