Цар Лазар у Кингисепу

РТС 09.08.2018 21:24
Цар Лазар у Кингисепу


Дане српске културе у Санкт Петербургу обележила су ти важна догађаја.Екипа Програма за дијаспору РТС-а недавно се вратила из Санкт Петербурга, где је била позвана на „Дане српске културе у Лењинградској области". На Видовдан, 28. јуна, освештани су темељи српско-руске цркве која се гради у Кингисепу, на самом западу Руске Федерације, а посвећена је српском свецу Кнезу Лазару и руском свецу Николају Другом Романову.

Дане српске културе у Санкт Петербургу обележила су три важна догађаја.              

На Видовдан, 28. јуна, освештани су темељи Српско-руске цркве која се гради у Кингисепу, на самом западу Руске федерације, а посвећена је српском свецу Кнезу Лазару и руском свецу Николају Другом Романову.

У новијој историји то је прва црква у Русији посвећена једном српском свецу.               

Додуше почетком 18. века, руски гроф српског порекла Сава Владиславић Рагузински, саградио је у данашњем граду Кјахти, цркву посвећену Светом Сави.

Међународна научна конференција 100 година Руске емиграције у Србији. Судбине и резултати, други је важан догађај. На њему је радове излагало петнаестак руских и српских научника. Истовремено била је постављена и уникатна изложба са изузетним документима из Архива Српске православне цркве.               

Домаћин трећег догађаја била је Академији Србија. У њој су наступили наши уметници из Београда и Хор Даница из Санкт Петербурга.

Потом су нашу екипу домаћини повели у Ивангород, који од Естоније дели само река.

Организатори Дана српске културе су Влада Лењинградске области и Православно духовно просветитељски центар Љубав из Земуна.

Целу емисију о Данима српске културе у Санкт Петрбургу, ауторке Вере Катанић можете погледати овде


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak