Aromatizovane vode kao šećerne bombe

Politika 09.08.2018 20:28
Aromatizovane vode kao šećerne bombe


Kada biraju zaslađenu vodu, umesto gaziranih pića, potrošači često previde deklaraciju na kojoj piše količina šećera – samo flašica od pola litra često zadovolji četvrtinu preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobuSamo jedna flaša aromatizovane vode ili vode sa ukusom zadovoljava čak 70 odsto dnevne preporučene količine šećera koje bi u organizam trebalo da unese dete do tri godine, podatak je koju je objavilo Slovenačko udruženje potrošača. Razlog što su se bavili ovom temom i istraživanjem jeste podatak da godinama na ovom tržištu raste prodaja ovih napitaka za koje potrošači često misle da su zdravi.

Nedovoljna osvešćenost kupaca i činjenica da se mnogi kupci vode time da je bolje popiti flašu zaslađene vode nego nekog gaziranog napitka, i te kako je pogodovalo proizvođačima koji su u poslednjih nekoliko godina zatrpali police  aromatizovanim vodama ili vodama sa ukusima odabranog voća. Malo je, ipak, onih koji su shvatili da su i ovi proizvodi namenjeni samo određenim kategorijama potrošača (recimo sportistima koji posle većih fizičkih napora mogu organizmu da priušte vodu sa elektrolitima, mineralima, pa i šećerom).

I na policama supermarketa u Srbiji slična slika. Izgledaju kao obična voda, ali sa slikama voća i izjavama poput „smanjena energetska vrednost”, „voćne baze”, ili „pažljivo odabrane arome”. Na nekim je istaknuto i to da su namenjene najmlađim potrošačima. 

– Problem je što u Srbiji, ali za sada i u Evropi, ne postoji pravilnik o proizvodima za decu. EU još od 2006. godine pokušava da definiše nutritivne profile potrošača. Na ovaj način bi se svakoj od kategorija, bilo da je reč o starijim osobama, bilo o deci, definisala posebna pravila o unosu hranjivih materija – objašnjava za „Potrošač” Danica Zarić, direktor Ihis nutricionizma. 

Za sada svaki roditelj čije dete konzumira i aromatizovane vode mora sam da procenjuje i obraća pažnju na količinu šećera koju sadrže ovi napici. Odrasla osoba u tri obroka trebalo bi, po pravilu, da unese maksimum 90 grama šećera, dok samo u pola litra ove vode sa ukusom voća može da se unese od 10, pa do čak 29 grama šećera. 

Zarić kaže da će prema Pravilniku o deklarisanju proizvoda od 1. januara sledeće godine svi proizvođači imati obavezu da na svojim proizvodima ističu nutritivne tablice, što će olakšati kupcima i bolje ih informisati o tome koliki je sadržaj masti, ugljenih hidrata ili šećera. 

Prema podacima iz Hrvatske, u kojoj se prodaju otprilike iste aromatizovane negazirane vode kao i u Srbiji, u poslednje četiri godine je prodaja ovih napitaka porasla za čak 23 odsto, a uporedo je i asortiman na policama utrostručen. 

U istraživanju koje je sprovedeno na tržištu Hrvatske, u ponudi najpoznatijih proizvođača, količina šećera u gaziranim i negaziranim vodama kreće se od 1,5 do 28 grama na flašicu od pola litra. Srednja vrednost sadržaja šećera je oko 15 grama šećera na pola litra, što je, prema rečima stručnjaka, oko 30 odsto preporučene dnevne količine koju bi odrastao čovek trebalo da unese u organizam.

Slovenačko udruženje za zaštitu potrošača preporučuje kupcima da tokom letnjih vrućina konzumiraju češće običnu vodu ili čaj bez šećera. Takođe savetuju da se vode s aromama i šećerom izbegavaju posebno zbog toga što šećeri uneti na ovaj način, za razliku od onog koji se konzumira sa hranom, ne ostavljaju osećaj sitosti, nego otvaraju apetit i „najčešće vode još većem unosu slatkog u organizam”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak