Nadnice za Nevjericu

NIN, Milan Ćulibrk 09.08.2018 18:36
Nadnice za Nevjericu


Bilo bi zanimljivo da Vučić objasni kako ćemo, ako smo već preskočili Bugare, a nismo, po platama prestići čak i neke zemlje iz EU? U Rumuniji je prosek 535, u Mađarskoj veći od 700, a u Hrvatskoj od 800 evra. Koga ćemo onda da preteknemoKako bi se, da je Vlada prihvatila inicijativu ministra Nenada Popovića i usvojila zakon o lažnim vestima, tretirala izjava predsednika Aleksandra Vučića da smo po prosečnim neto platama „Bugarsku pretekli, BiH takođe, Albanija i Makedonija su iza nas i gledaćemo da stignemo i druge, a sledeći na redu su Rumunija i Mađarska“?

U prvi mah pomislio sam da je Vučić napravio lapsus, da je slučajno pogrešio, da mu je neko servirao pogrešne podatke. Sve dok dva dana kasnije nije ponovio da smo pretekli Bugare i da se „približavamo Crnoj Gori“. Kako neko ko čita 600 strana dnevno ne može da proveri par podataka? Ili ga je baš briga, jer mu mnogi ionako veruju šta god da kaže. Zato su slične tvrdnje već postale vrsta folklora, deo čudnog, neshvatljivog rituala, kao kada sportista pre svake utakmice obuva pocepanu levu čarapu.

Ostao je, međutim, dužan objašnjenje kako je 426 evra – toliko je zvanično bila prosečna neto zarada u Srbiji za maj – veće od 440,5 evra , koliki je bio prosek BiH za isti mesec? Ili kako je 426 evra veće od 443 evra, kolika je u martu bila neto plata u Bugarskoj? Na stranu što najveći broj zaposlenih u Srbiji ne prima više od 333 evra (medijalna zarada u maju je 39.370 dinara).

Kao najveći hit, tu zavodljivu pesmu o boljem životu sve češće izvodi na „bis“. Tako je bilo i 12. juna, kada je izjavio da ćemo „do kraja godine prestići više zemalja iz regiona, čak i neke iz EU, kao što smo već prestigli Bugarsku“. Bilo bi baš zanimljivo da objasni kako to planira? Tim pre što je i on lestvicu sa 500 spustio na 470 evra, a u Rumuniji je prosek 535, u Mađarskoj je veći od 700, u Hrvatskoj od 800, a u Sloveniji od 1.000 evra. Koga ćemo onda da preteknemo? Ne misli, valjda, da će ovi koji su gori od nas – Makedonija i Albanija, jer Kosovo je po Ustavu i Rezoluciji 1244 deo Srbije, pa se ono ne računa – do kraja godine ući u EU? A nema šanse da stignemo ni Crnu Goru, u kojoj je prosek 512 evra.

Da zlo bude veće, ni Vučićeva nova računica o „470, što je blizu 500 evra“ ne pije vodu. On i njegovi savetnici očito računaju da će uz rast od 10 odsto (426 plus 42,6 evra) plata porasti na 470 evra. Malo morgen. Jesu li i 1. januara 2018. plate u delu javnog sektora povećane za 10 odsto? Jesu. E, uprkos tome, prosek je u prvih pet meseci ove godine realno za samo 4,3 odsto veći nego lane u istom periodu.

Šta to govori? Da pred kraj godine, čak i ako država odreši kesu i poveća plate u javnom sektoru za još 10 odsto, prosek teško može premašiti 450 evra. Osim u decembru, kada se zbog praznika isplaćuje i deo januarske plate. Bilo bi dobro da neko, ako sme, predsedniku skrene pažnju da nije ni dobro da svoj naum sprovede u delo. I pre nove povišice prosek je u javnom sektoru 476, a u privatnom 401 evro. Za četiri meseca ta razlika bi sa 75 mogla da poraste na više od 100 evra. Na štetu onih koji stvaraju novu vrednost i pune budžet. Misli li iko o mogućim posledicama? Stranačka armija sa sumnjivim diplomama, zaposlena u javnom sektoru, biće sigurno zadovoljna. A ko zna, možda je to i najvažnije.

Ni savetnicima predsednika sigurno nije lako. Kažu da pametni uče na tuđim greškama, a vide koliko bi Zoranu Mihajlović moglo da košta iskreno priznanje da joj se čini da nema ništa od smene Vjerice Radete, da se „prostakluk radikala predugo toleriše“ i da je „uticaj Šešelja u Skupštini još dovoljno jak da spreči smenu Vjerice Radete“. To je predsednika IO SNS Darka Glišića neuporedivo više iznerviralo od sramnog tvita Radete, pa je ministarki poručio da su njene reči „uvreda za SNS“, da će se stranka uskoro o tome izjasniti i da se, ako joj je Radeta tema, „pridruži Šolaku i Đilasu“ . Pride je Zoranu optužio da se obogatila zahvaljujući funkciji, koju ne bi imala da nije Vučića. U pravnoj državi tužilac bi odmah Glišića pozvao da kaže sve što zna i procesuirao sve „ministre-tajkune“, ali i onog ko im je omogućio nezakonito bogaćenje. Kažem da bi tako bilo u pravnoj državi. Ovde se o tim optužbama neće izjasniti nadležni, već stranački organi SNS.

Ovoga puta, međutim, apsolutno se slažem sa Glišićem. Zorana je pogrešila! Pobogu, pa smena Radete ne zavisi od Šešelja! Već od SNS-a! Zato se u nevjerici pitam kako li joj je to promaklo? Ili bi, svejedno, na udar došla zato što je dala nalog da se u utorak sruši nelegalni objekat na vrhu Kopaonika? U pravnoj državi tog objekta ne bi ni moglo da bude. Opet kažem u pravnoj državi...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak