Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" dobitnici nagrade Despotica mati Angelina

RTV 09.08.2018 17:36
Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" dobitnici nagrade Despotica mati Angelina


Pesnik Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" ovogodišnji su dobitnici nagrade Despotica mati Angelina, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio -televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.Ovogodišnjim laureatima nagradu će uručiti Episkop sremski gospodin Vasilije 12. avgusta, na Dan Svete Majke Angeline, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića.

U obrazloženju U koje potpisuju, u ime organizatora Episkop sremski gospodin Vasilije i Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programu RTV Vojvodine, između ostalog, navodi se da je, uz ljubav kao ubedljivo najekskluzivnije stanje duše, upravo Lepota ta koja rađa misao o dostojanstvu i dragocenu spoznaju da smo deo Uzvišenog, te da, u tom kontekstu, imamo koga da pamtimo i na koga da se ugledamo.

"Želimo da tu istinu svako od nas ponese kući sa dodele nagrade Despotica mati Angelina i svojim delovanjem oživljava u svojoj svakodnevici", piše u Obrazloženju.

Đorđo Sladoje, dobitnik nagrade je rekao:

"Iako sam dobio nepristojno mnogo priznanja, iskreno sam se obradovao ovom koje, uz podršku Matice srpske, dodeljuju Eparhija sremska i RTV Vojvodine, pod imenom Prepodobne mati Angeline. Ona je, i nakon pet vekova, ostala simbol duhovne snage i ljepote, i primer žrtvovanja za opšte dobro na način koji je danas gotovo nezamisliv. Uz to, moram, reći, da se dobro osjećam u društvu dosadašnjih dobitnika - Đorđa Nikolića, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Emira Kusturice"....

U ime Ansambla "Vila" umetnički direktor Milorad Lonić je istakao:

"Radost je velika za sve članove Ansambla "Vila". U tradiciji koju su nam preci ostavili utkana je naša duhovnost, u kojoj je velik i neprocenjeiv doprinos Svete Majke Angeline i Svetih Brankovića. Ovo smatram velikim priznanjem ne samo "Vili", nego i našem nasleđu koje sa velikom ljubavlju negujemo".

Nagrada u slavu srpske despotice, zadužbinarke i svetice Angeline Branković - Prepodobne mati Angeline, u početku dodeljivana je za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku (godine 2013. za knjigu "Vi niste od ovoga sveta", SKZ, pesniku Đorđu Nikoliću, godine 2014. za poemu "Oli mi ga dat", Oktoih, Štampar Makarije i Andićev institut, pesniku Matiji Bećkoviću i godine 2015. za zbirku "Preko pepela", Pravoslavna reč, pesniku Rajku Petrovu Nogu), a prošlog leta prerasla je književni kontekst, te se dodeljuje instituciji i zaslužnom pojedincu za njihova dela i delanja kojima doprinose lepoti i dostojanstvu života (godine 2017. Emiru Kusturici i Galeriji Matice srpske).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak