Kuburović: Novo krivično delo - napad na advokate

Radio 021 09.08.2018 13:26

Ministarstvo pravde je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica. Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnjih poslova i sudija i tužilaca.
 
Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu.
 
"Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi se plan rada i aktivnosti radne grupe", navela je Kuburović.
 
Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani.
 
Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak