NASA stiže "tik" do Sunca!

Mondo 09.08.2018 13:05
NASA stiže "tik" do Sunca!


Nova svemirska letelica NASA, veličine automobila, sutra ujutru će krenuti na svoje putovanje u centar Sunčevog sistema i prići Suncu bliže nego što je to uspela ijedna druga letelica.S te tačke gledišta, nova letelica rešiće misteriju o Suncu i njegovoj atmosferi koja je više od pola veka predmet izučavanja naučnika širom sveta.

NASA je dugo želela poslati vozilo u Sunčevu atmosferu, ali takva misija smatrala se nemogućom poslednjih nekoliko decenija.

Prostor kojim će se kretati Parker Solar Probe, poznat kao korona, ispunjen je sitnim energičnim česticama čija temperatura može dostići više od tri miliona stepeni Farenhajta.

Sunčeva korona je 300 puta toplija od površine Sunca. Svaki predmet koji se nađe u ovom području mora imati sofisticiranu zaštitu kako se ne bi istopio.

Zahvaljujući unapređenju proizvodnje ugljenika i drugih ključnih oblasti inženjeringa, NASA je uspela da kreira vozilo s najsavremenijim toplotnim štitom i drugim ključnim sistemima hlađenja.


Rezultat toga jeste da će svemirski brod Parker Solar Probe ostati na sobnoj temperaturi na jednom od najtoplijih mesta Sunčevog sistema.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak