Sekretar i direktor GSP-a otišli, problemi ostali

Politika 08.08.2018 12:10
Sekretar i direktor GSP-a otišli, problemi ostali


Dosadašnji čelnik Sekretarijata za javni prevoz Uglješa Mitrović i prvi čovek najvećeg gradskog prevoznika Željko Milković podneli ostavkeKao po dogovoru, gotovo u istom danu prvi čovek Sekretarijata za javni prevoz Uglješa Mitrović i direktor GSP „Beograd” Željko Milković podneli su ostavke i napustili ove funkcije. Tako su u prvoj avgustovskoj nedelji dva glavna nosioca javnog prevoza ostala bez čelnika.

– Gradsko veće je u četvrtak utvrdilo prestanak rada na položaju Uglješi Mitroviću zbog podnošenja ostavke i sa 3. avgustom za vršioca dužnosti sekretara za javni prevoz postavilo Jovicu Vasiljevića. Veće je, takođe, istog dana utvrdilo ostavku Željka Milkovića i prosledilo je Skupštini grada radi donošenja rešenja o prestanku funkcije direktora GSP „Beograd” zbog podnošenja ostavke – naveli su za naš list u Sekretarijatu za skupštinske poslove i propise.

Iz ovog sekretarijata nisu odgovorili zbog čega su Mitrović i Miljković podneli ostavke.

 

Ni njih dvojica nisu odgovorili na poruke koje smo im uputili, ali, kako saznajemo, obojica navode da ostavke podnose iz ličnih razloga. U Sekretarijatu za javni prevoz, kako nam je nezvanično rečeno, njihov novi sekretar Jovica Vasiljević dolazi iz Agencije za bezbednost saobraćaja i on bi, kako su istakli, ovo gradsko ministarstvo zvanično trebalo da preuzme u ponedeljak.

Ako se može suditi na osnovu podataka sa profesionalno-poslovne društvene mreže „Linkedin”, Sekretarijat za javni prevoz dobio je pravog stručnjaka. Vasiljević je doktor nauka koji se u oblasti saobraćaja školovao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Godinama je bio u Upravi saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, a u Agenciji za bezbednost saobraćaja bio je pomoćnik direktora.

Poznavalac saobraćajnih prilika u gradu, kako saznajemo, dolazi i umesto Željka Milkovića. Zvaničnu potvrdu o njegovom nasledniku nismo dobili, ali prema nezvaničnim saznanjima to će biti Radiša Momčilović, dosadašnji izvršni direktor za saobraćaj u GSP-u. Kako se navodi u njegovoj biografiji, pedesetogodišnji Momčilović je diplomirani saobraćajni inženjer koji je u najvećem gradskom prevozniku već 24 godine.

Do sada je bio direktor organizacione jedinice „Planiranje i upravljanje saobraćajem”, saobraćajnih pogona „Karaburma” i „Zemun”, kao i šef saobraćaja u autobuskim pogonima „Novi Beograd”, „Zemun” i „Kosmaj”. Za razliku od novog v. d. sekretara, imenovanje novog direktora GSP-a moraće da aminuje Skupština grada.

Naslednici Mitrovića i Milkovića, iako dolaze na zvučne pozicije u gradu, neće imati nimalo lak zadatak jer će u njihove ruke biti prebačen veliki „vruć krompir” – nagomilani višegodišnji problemi u prestoničkom javnom prevozu.

Ključni među njima su loša naplata karata, GSP kao jedan od vodećih višegodišnjih gubitaša u gradu, unapređenje kvaliteta javnog prevoza. Ovo su pokušavali da reše mnogi njihovi prethodnici pa i Mitrović i Milković.

Vozni park GSP-a se obnavljao u vreme Mitrovića i Milkovića, radilo se i na unificiranju stajališta, sređivanju okretnica, uvođenju interneta u vozila, usklađivanju polazaka sa potrebama stanovništva u pojedinim delovima grada… Bilo je  određenih pomaka, ali to i dalje, po svemu sudeći, nije dovoljno.

Nadležni neprestano ponavljaju da naplata „busplusa” mora da se poboljša kako bi se podigao kvalitet prevoza i da bi se smanjile dotacije grada GSP-u. Istovremeno, brojni putnici ističu da će prevoz plaćati kada karta bude jeftinija, ali i kada usluga bude bolja. Najveće kritike putnika odnose se na neredovnost polazaka i izostajanje autobusa, tramvaja i trolejbusa, njihovu starost i neudobnost…

Samo ovo što je ovde nabrojano iz „tihog rata” nadležnih i putnika u gradskom prevozu dovoljno je da se zaključi koji su glavni izazovi za novog sekretara i novog prvog čoveka GSP-a. Ako u svom mandatu sa ovog popisa uspeju da skinu makar polovinu stavki, dvojica novih čelnika uradiće veliki posao u prestoničkom javnom prevozu.

Promene u sekretarijatima od kraja juna

Odlazak Uglješe Mitrovića, koji je pre formiranja Sekretarijata za javni prevoz godinama bio na čelu istoimene direkcije pri Sekretarijatu za saobraćaj, samo je još jedna u nizu promena u Gradskoj upravi koje su učestale od kraja juna.

Tada je nove sekretare dobilo pet sekretarijata, a ubrzo su se promene dogodile i u Sekretarijatu za sport i omladinu i Sekretarijatu za upravu. Neposredno pre imenovanja Jovice Vasiljevića, novog čelnika dobio je i Sekretarijat za poslove komunalne policije.

Prema nezvaničnim saznanjima iz Gradske uprave, još nije doneta odluka da li će Uglješa Mitrović ostati u gradskim institucijama, ali, kako su nam rekli, najverovatnije neće. Prema istim izvorima, Željko Milković, koji je GSP vodio u prethodne četiri godine, trebalo bi da pređe u „Javno osvetljenje”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak