Megafon diplomatija između Vašingtona i Moskve

Politika 08.08.2018 12:02
Megafon diplomatija između Vašingtona i Moskve


Da li je Stejt department zaista pozvao ruskog diplomatu na razgovor zbog „agresivnog ruskog mešanja” ili su hteli da to tako samo izgledaUoči američkih izbora za Kongres u novembru SAD su preduzele korake kako se ne bi ponovo dogodilo ono za šta već dve godine optužuju Rusiju – mešanje u izbore uticajem na mišljenja i stavove građana preko društvenih mreža.

U okviru ovih mera pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel je pozvao na razgovor savetnika ambasadora Rusije u Vašingtonu Dmitrija Žirnova tražeći, navodno, odgovor na „agresivno mešanje Rusije u američku unutrašnju politiku”.

Novi diplomatski spor na relaciji Vašington–Moskva otkrio je nekoliko slojeva koji do sada nisu bili toliko vidljivi. Zbog optužbi da Moskva koristi društvene mreže za izazivanje podela u SAD, „Fejsbuk” je nedavno zatvorio izvestan broj naloga iz inostranstva, a direktor američke Nacionalne obaveštajne zajednice Den Kouts je krajem prošle nedelje rekao da je obaveštajna zajednica i dalje zabrinuta zbog toga što Rusija nastoji da podrije izbore za Kongres, ali i predsedničke izbore 2020. godine. Iako je Kouts rekao da Rusija nije jedina država koja se meša, prvi obaveštajac SAD je naglasio da je kampanja agresivna i da njome nastoje da oslabe i podele SAD.

Tramp takođe negira mešanje Rusije, ali pokušava da izbegne sukob sa svojim obaveštajnim agencijama, pa daje kontradiktorne izjave: od toga da su optužbe za mešanje „izmišljotine”, do toga da mu se događaju lapsusi. Poslednji, navodni lapsus, dogodio se u Helsinkiju, kada je novinarima rekao da „ne vidi zašto bi se Rusi mešali u predsedničke izbore”, da bi se – posle oštrih protesta obaveštajnih struktura da to dokazuje da im predsednik ne veruje – ispravio i rekao da je hteo da kaže da „ne vidi zašto ne bi”.

Potom je napravio verbalnu doskočicu: pokazujući da prihvata rad američkih obaveštajnih službi, rekao je da je veoma zabrinut da će se Rusija mešati u izbore za Kongres 6. novembra – ali kako bi pomogli demokratama. Ni Tramp ni obaveštajci nisu javno rekli da upravo američke obaveštajne službe svojim istragama sužavaju američkom predsedniku ne samo prostor za delovanje nego pokušavaju da ga diskredituju na predstojećim izborima.

U toj igri neizgovorenih reči, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je na istoj konferenciji za novinare sa Koutsom rekao da Tramp „predvodi akciju bez presedana u cilju kažnjavanja Rusije zbog njenih nastojanja da poremeti američke izbore”.

Komentarišući poziv ruskom diplomati da se odazove razgovoru u Stejt departmentu zbog optužbi za koje tvrde da su nedokazane i neosnovane, ruska ambasada u Vašingtonu je navela da je takav potez za žaljenje pošto je Stejt department još jednom iskoristio „megafon diplomatiju”. Objašnjavajući ovu sintagmu, navedeno je da se Odeljenje za spoljne poslove pridružilo onim snagama establišmenta koje „guraju” temu „mešanja Rusije” u političke procese u SAD radi sopstvenih interesa.

Povodom „tvita” predstavnice američkog spoljnopolitičkog resora Heder Navert da je Žirnov pozvan u Stejt department zbog „agresivnog mešanja Rusije”, koje, kako podsećaju ruske diplomate, nikada i nigde nije dokazano – oni tvrde da ovakva „megafon diplomatija” prouzrokuje prilično nemoralnu želju da se jedan diplomatski sastanak prikaže u zlonamernom kontekstu. Ovom diplomatskom sukobu prethodi mala istorija. Navertova je takođe na „Tviteru” pre sedam dana pozdravila odluku „Fejsbuka” da zatvori naloge kojima se upravlja iz inostranstva a koji podstiču podelu i nasilje unutar SAD.

Iako je „Fejsbuk” naveo da „sofisticirane napore” koje su otkrili ne mogu direktno da povežu sa Rusijom i izborima u novembru, zaključili su da metodologija koju su koristili vlasnici naloga „ukazuje na učešće Rusije”. Potom su pojedini zapadni mediji izvestili da je „Fejsbuk” ugasio naloge u okviru „suprotstavljanja ruskoj pretnji”.

Dva dana posle saopštenja društvene mreže usledila je konferencija za medije predstavnika američkih bezbednosnih i obaveštajnih struktura na kojoj su upozorili da Rusija nastavlja da koristi agresivne metode za zloupotrebu i intenziviranje razlika u američkom društvu.

Ruske diplomate smatraju da se po istom principu vodi istraga o navodnom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine. A „Fejsbuk” i „Tviter” su se obavezali da će sarađivati sa Senatom i Predstavničkim domom SAD koji vode istragu o mešanju Rusije u izbore i dosluh Trampa sa Kremljom u predsedničkoj kampanji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak