Pupovac: Građani kao taoci sukoba

RTV 07.08.2018 19:36
Pupovac: Građani kao taoci sukoba


Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je danas u pisanoj izjavi da Srbi iz Hrvatske sa zebnjom i zabrinutošću gledaju na to što je obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, postalo mesto ponovnog sukobljavanja i svojevrsnog nastavka rata različitim interpretacijama."Na to Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici gledaju sa zebnjom i zabrinutošću, jer imamo živo sećanje na strašne posledice rata i teške godine izgradnje mira", rekao je Pupovac.

"Osim toga, imamo jednako živo sećanje u kojem je zapisano stradanje naših sugrađana Hrvata i naših sunarodnika Srba", istakao je Pupovac.

Pupovac je rekao da razume svoje sugrađane Hrvate koji su u poređenju današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom prepoznali teške reči, težak teret koji njima ne bi trebalo da se pripisuje zbog istorijskog stradanja koje su Srbi doživeli tokom i posle "Oluje".

"Postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao zapovednici, bilo kao začetnici, koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživeli Hrvati", ukazao je Pupovac.

"Kolektivizacija krivice, osim što je nepravedna, seme je zla i zato smo protiv nje, o kome god da se radi, o Hrvatima ili Srbima", naglasio je Pupovac.

On je istakao da se nada da Hrvati razumeju da nikako ne može da se toleriše obeležavanje "Oluje" bez svesti o izgnanstvu više od 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini, u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom spremni".

"Nadam se da će nakon ovog iskustva predstavnici dve države uvideti da svi razgovori o nestalim, manjinama, sukcesiji, ratnim zločinima, granici, izgradnji infrastrukture, saradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, neće uroditi nikakvim rezultatima ukoliko ne otpočnu dijalog", poručio je Pupovac.

On je precizirao da to treba da bude dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe prilikom interpretacije prošlosti, jer će u suprotnom građani ostati taoci sukoba u prošlosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak