U Hrvatskoj histerija zbog poređenja sa Hitlerovom Nemačkom, Kolinda ne dolazi u Srbiju

RTV 07.08.2018 19:32
U Hrvatskoj histerija zbog poređenja sa Hitlerovom Nemačkom, Kolinda ne dolazi u Srbiju


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović neće doći u uzvratnu posetu Srbiji, a povod novom zahlađenju odnosa Zagreba i Beograda su poruke Aleksandara Vučića koji je uporedio Hrvatsku i Hitlerovu Nemačku, piše danas zagrebački Jutarnji list. Vučić je izjavio danas da razume histeriju u Hrvatskoj posle njegovog obraćanja u Bačkoj Palanci 4. avgusta, jer je izrekao stvari koje oni ne žele da čuju"Nakon poslednjeg istupa Aleksandra Vučića, koji je uporedio Hrvatsku i Hitlerovu Nemačku, nemoguće je čak i razmišljati o intenziviranju odnosa između naših država", prenosi list ocenu neimenovanog zvaničnika u Zagrebu.

Prema tim komentarima najnovijeg međudržavnog spora, proizišlog iz govora na manifestacijama povodom godišnjice "Oluje", može se očekivati duboko zahlađenje odnosa na relaciji Zagreb-Beograd.

"Najpristojnijim diplomatskim rečnikom, sledi duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom, na neodređeno vreme, a to, recimo, znači da nema govora o poseti predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsednika Vučića", navodi Jutarnji list ocenu neimenovanog visokog zvaničnika u Zagrebu.

Prema oceni istog izvora, "neko vreme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije".

Jutarnji list ocenjuje kako su u političkim krugovima u Zagrebu "ljuti zbog poređenja sa nacističkim režimom", a "smatra se da je predsednik Srbije postigao autogol tako radikalnim nastupom".

"Jer, uporediti članicu EU s Trećim Rajhom je izjava koju ne može podržati niti jedna ozbiljna država, a Vučić već dugo pokušava pokazati kako je Srbija faktor stabilnosti u regiji. Umesto toga, sada je ispao populista, čiji nastupi zaoštravaju situaciju, umesto da pridonose poboljšanju odnosa", ocenjuje Jutarnji list.

Neimenovani sagovornik zagrebačkog dnevnika ukazuje na tvrdnje Srbije kako, navodno, ima sve više saveznika, uz opasku kako je Beograd "strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD na obeležavanju Oluje".

"Svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u puno boljoj poziciji". Osim toga, Vučić ima golemi interni problem, a to je priznanje Kosova, pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima", ocenjuje neimenovani sagovornik Jutarnjeg lista iz vrha hrvatske vlasti.

Ukazujući na takvu Vučićevu retoriku, neimenovani zvaničnik ocenjuje da "sve dok to radi, ne može biti govora o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske u koje spadaju i politički susreti na najvišim nivoima".

Lista dalje podseća na nedavne bilateralne susrete i Vučićev poziv hrvatskoj koleginici da poseti Srbiju, uz napomenu kako "sada to, očito, ne dolazi u obzir".

Naglašava se i da "problemi postoje i između dve vlade jer je u aprilu Vlada Srbije proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom kao recipročan odgovor na hrvatsku zabranu ulaska u državu ministru obrane Aleksandru Vulinu".

"I Vučićev poslednji istup nije nikakav izuzetak jer gotovo celokupna tamošnja politička i crkvena elita forsira tezu o ugroženosti Srba u okolnim državama, a pritom se često upotrebljavaju teške reči", ocenjuje Jutarnji list i podseća na izjave patrijarha Irineja koji je za status Srba u Crnoj Gori rekao da je "kao u doba NDH", uz ocenu da položaj Srba "nije bolji ni u ostalim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije".

Hrvatski MIP: Poređenje s nacističkom Nemačkom zamena teza

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenilo je danas da je poređenje Hrvatske sa nacističkim režimom zamena teza, jer je, navode u saopštenju, upravo režim bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića, uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Kako se navodi, izjave o Republici Hrvatskoj izrečene povodom obeležavanja "Oluje" su "zlonamerne i potpuno neutemeljene", prenosi Hina.

Ministarstvo navodi da se u ostvarenju "srpskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid" i dodaje da je pred Srbijom još "dug put u suočavanju s prošlošću".

"Teza da su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede", piše u saopštenju.

Vučić: Razumem ih, ne žele da čuju argumente...

Vučić je izjavio danas da razume histeriju u Hrvatskoj posle njegovog obraćanja u Bačkoj Palanci 4. avgusta, jer je izrekao stvari koje oni ne žele da čuju.

"Pogledajte njihove novine... Ima više mojih slika nego Kolindinih i Plenkovićevih", primetio je Vučić na vanrednoj pres konferenciji.

Dodao je da su sve uspeli, da treba pogledati izjave koje je dao Franja Tuđman 1995. godine u julu i da se vidi da su ostvarili sve što su želeli protiv Srba, a pri svemu tome izigravaju žrtvu.

"Sve su ostvarili što je Tuđman pričao. I onda se pojavi maleni Vučić iz te male poražene Srbije, koji govori stvari koje oni ne žele da čuju", rekao je predsednik Srbije.

Ali, nastavio je, on ima obavezu prema Srbiji i njenim građanima da se stvari ne zaborave, da govori o postradalim Srbima, o prognanima, da ne dozvoli manipulaciju brojem žrtava, da se ne izbriše iz kolektivnog sećanja najveće stradanje Srba u Drugom svetskom ratu, niti Jasenovac, Jadovno, jame u koje su Srbi bacani. 

"Žao mi je što je neko ljut jer sam nešto nazvao pogromom, žao mi je što sam rekao da je Nikola Tesla bio Srbin, koji bi takođe bio ubijen da se 1943. godine našao u Lici, u Teslama, kao što su ubijeni oni koji su tu živeli. Žao mi je što su to činjenice. . . ", istakao je Vučić.

Kako je rekao, neki misle da Srbija može i treba da postoji samo kao potpuno unižena, pregažena i kao zemlja koja će u narednih 50 i 100 godina da nosi žig sramote na svom čelu, jer su oni tako odlučili.

"Kao zemlja koja ne sme nikada da podigne glas, zemlja i narod koji moraju da se prave da ne vide ništa, koja mora da prihvata dodeljenu ulogu, ne samo poraženog, već ulogu lošeg, zlog zločinačkog i zlikovačkog, a da svoj narod nikada ne vide", istakao je Vučić.

Naznačio je da Srbija, za razliku od drugih, zna da su i neki sa srpskim imenom i prezimenom činili zločine, a da su takvi osuđeni ili im se sudi, a da neki drugi, oni koji imaju drugačije ime i prezime i veru, nisu to uradili za jednake ili još strašnije zločine počinjene nad Srbima.

"Ako neko hoće da me natera da to zaboravim, da to ne vidim - na pogrešnom ste putu. I svi oni treba da imaju jedan zajednički zadatak, da pronađu novog predsednika i vladu, a nisam siguran da im, imajući u vidu sve što sam govorio, to u relativno kratkom periodu, neće biti omogućeno. A kako će da reaguje srpski narod na to - to ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će svako ko se bori za interese Srbije biti meta.

"A ja sam previše star da bih bio uplašen", zaključio je Vučić.

Još bih rekao o proslavi Oluje da sam pogledao dan ranije

Na hajku protiv mene u hrvatskim medijima odgovaram mirnoćom, od razgovora s onima koji dramatično drugačije misle nikad ne bežim, a ko god hoće da dođe u Srbiju dobrodošao je, oni koji to ne žele - ne moraju, odgovorio je Vučić na pitanje novinara o pisanju medija u Hrvatskoj i o tome da njihova predsednica navodno neće doći u posetu Srbiji.

"Na ovu hajku protiv mene u hrvatskim medijima odgovaram mirnoćom i osmehom, ali ih molim da ne vode hajku protiv Pupovca, jer mi on nije sugerisao nijednu jedinu reč", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s pitanjem Jutarnjeg o dubokom zahlađenju odnosa dve zemlje i o tome da Kolinda Grabar Kitarović neće doći u zvaničnu posetu Srbije, te da bi se moglo desiti da Hrvatska blokira put Srbije ka EU.

Nažalost, rekao je predsednik, naši odnosi nisu bili topli ni ranije i to, kako je naveo, ne zbog odluke Srbije, već zbog permanentnog vođenja politike protiv nas.

"Moja želja za sve boljim odnosima ostaje, neću da ih molim zbog hajke koju vode protiv mere. Umesto da pogledaju dobro šta smo uradili. Jer, sve sam rekao na pristojan način, ne koristeći fašističke pozdrave, što ne mogu da kažem da nije bio slučaj i u Glini i u nekim drugim mestima", naveo je, te dodao:

"Zamislite kad bismo mi pozivali svakog dana, recimo, Tomislava Žigmanova, da nam kaže da li je za dom spreman ili nije, podržava li prodaju knjiga Pavelića...ali mi to nikad ne bismo pitali, hoćemo da se svi Hrvati osećaju dobro, a ne u poziciji u kojoj je preostalih 126 hiljada Srba od 626 hiljada, koliko ih je bilo pre Oluje".

Vučić je naveo i šta je sve u Srbiji urađeno nakon njegovog dogovora s hrvatskom predsednicom, a u vezi s poboljšanjem položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Pomenuo je, između, ostalog, da je u toku ili već realizovano sve sadržano u 24 njena zahteva, a to su most u Monoštoru, učešće Hrvata u organima pokrajinske vlasti, njihovo uključenje u policiju u sredinama gde čine većinu žitelja, postignut je sporazum o izboru lektora za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, nastavljeno je s proširivanjem obrazovnih profila u srednjim školama, a procedura za osnovne je u toku, obnavlja se dom kulture u Tavankutu...

"Radi se na obeležavanju mesta stradanja Hrvata u ratovima devedesetih na području Srbije, ali sporni su zahtevi za postavljanje bista nekim hrvatskim svestenicima, Srbi, naime, tvrde da je reč o ljudima koji su otvoreno bili na strani ustaša, dok hrvatska strana to negira, pa gledamo kako da to rešimo", rekao je Vučić.

Sve sto je nabrojao, kaže, stvari su kojima se ponosi, a sve sto je rekao u Bačkoj Palanci tokom obeležavanja stradanja Srba u Oluji, kako je rekao, pažljivo je pisao i ponovio desetak puta pre čitanja...

"I uvek bih to isto ponovio, ali možda bih produžio još nešto o načinu kako se slavila Oluja u Hrvatskoj da sam mogao da pogledam sve to dan ranije", poručio je.

Dačić:Napadaju Vučića, ignorišu činjenice

Predsedniku Srbije danas se iz Zagreba zamera što je progon Srba tokom Oluje uporedio sa fašističkom Nemačkom, iako, kaže ministar Ivica Dačić, u prilog predsednikovoj izjavi govore brojke, jer je 1991. godine u Hrvatskoj živelo 580.000 Srba, a po poslednjem popisu danas ih ima 180.000.

Hrvatska je jedina zemlja u Evropi koja slavi etničko čišćenje, te nas više ništa od njih ne može iznenaditi, kaže srpski ministar.

"Nije rat u Hrvatskoj nastao tako što je Srbija izvršila agresiju. Slovenija i Hrvatska su izvršile nelegalnu secesiju, nakon čega je usledila reakcija Savezne vlade, koju je tada vodio Ante Marković", rekao je Dačić za Tv Pink.

Žalosno je, kako je rekao, što se na proslavi "Oluje" u Hrvatskoj viorila izraelska zastava, što je nemoralno prema izraelskom narodu, koji je sa Srbima i Romima najviše postradao u Jasenovcu.

"Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u holokaustu Hrvati relativizuju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodaje da "ne razume" ni zašto je ispod natpisa "za dom spremni" na proslavi "Oluje" stajao crnogorski oficir.

"Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci", kaže Dačić.

Dačić je rekao da Hrvatsku treba da "bude sramota" što je u Glini pevao Marko Perković Tompson koji u svojim pesmama veliča ustaše.

"Pevao je u Glini, gde je za vreme fašističke Nemačke i NDH zapaljena crkva napunjena Srbima. Tu je kasnije podignut "Srpski dom", ali oni su proterali Srbe i pretvorili ga u "Hrvatski dom". Pa, kako ih nije sramota", rekao je Dačić.

Komentarišući izjave koje dolaze iz Hrvatske da Srbija ne može u Evropu dok ima ovakvog predsednika, ministar spoljnih poslova je podsetio da je Hrvatska jedina zemlja pored Austrije dočekala naciste sa cvećem u rukama.

Kako kaže, predsedniku Srbije u Hrvatskoj zameraju i to što je na obeležavanju progona Srba u "Oluji" koristio termin Krajišnici i primetio da sad izgleda smetaju i istorijske činjenice i to što je postojala Vojna krajina.

"Oni hoće u Srbiji da određuju ko će da bude na vlasti. Hoće nekog ko će da hvali Oluju, da možda i Srbija učestvuje u toj njihovoj proslavi", naglasio je Dačić.

Kako kaže, Srbija želi da smanjuje tenzije, ali dodelu odlikovanja ratnim zločincima, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, relativizaciju i negiranje zločina ne može da prihvati.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak