SoFi, robot koji će naučnicima pomoći da otkriju nove misterije okeana

BKTV News 07.08.2018 12:45
SoFi, robot koji će naučnicima pomoći da otkriju nove misterije okeana


"SoFi" je robot-riba, koja će uz pomoć svog optičkog sočiva i kamere biti u mogućnosti nesmetano da istraži dubine okeana, jer se "uklapa u sredinu".Masačusetski institut tehologije napravio je ribu robota uz pomoć kojeg će biti moguće istražiti delove okeana koje do sada nije bilo moguće.

"Prema našim saznanjima, SoFi je prvi robot koji može neometano da pliva dubinama duži vremenski period. Ovakav robot može nam pomoći da istražimo greben, a da pritom ne ugrožavamo sam greben i život oko njega", kažu naučnici.

SoFi se kreće uz pomoć daljinskog upravljanja, tako što ispumpava vodu u komoru pri čemu joj se rep pomera, a time je pokreće unapred, baš kao pravu ribu. Takođe, jedan od njenih sastavnih delova je navigacijska komora, koja joj pomaže da se bolje snalazi u prostoru.

SoFi je prvo test plivanje, imala oko grebena u okolini Fidžija, na dubini od 15 metara, koje je trajalo skoro 40 minuta.

Kreatori ovog modela nadaju se da će u budućnosti uspeti da je poboljšaju tako da automatski prati ribe koristeći svoje "riblje sočivo", te i da će tako SoFi omogućiti uvid u morski svet i njegove misterije koje do sada nije bilo moguće otkriti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak