Amerika ponovo uvele sankcije Iranu, saradnici "rizikuju teške posledice"

Radio 021 07.08.2018 12:24
Amerika ponovo uvele sankcije Iranu, saradnici "rizikuju teške posledice"


Sjedinjene Američke Države ponovo su uvele sankcije Iranu kako bi pojačale pritisak na režim u Teherana.Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je danas ukaz kojim su Iranu ponovo uvedene brojne sankcije, tri meseca pošto se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, ali i dodao da je "otvoren" za novi sporazum.

  Tramp je kazao da je američka politika da se na Iran izvrši "maksimalni ekonomski pritisak".
 
"Sada, kad održavamo maksimalni ekonomski pritisak na iranski režim, ja sam i dalje otvoren za sveobuhvatniji sporazum koji bi se ticao svih štetnih aktivnosti Irana, iranskog raketnog programa i iranske podrške terorizmu", naveo je predsednik SAD.
 
On je u današnjoj izjavi ponovio stav da je nuklearni sporazum iz 2015, prema kojem je Iran ograničio nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija, "užasan, jednostran sporazum", i prema njegovim rečima, ostavio je iranskoj vladi mogućnost da finansira sukobe na Bliskom istoku.
 
On je naveo da SAD pozivaju sve zemlje da "jasno stave do znanja da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promeni svoje preteće, destabilizujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastavi putem ekonomske izolacije".
 
Tramp je upozorio da prema novom režimu sankcija svi koji ne prekinu svoje veze s iranskom ekonomijom "rizikuju teške posledice".
 
Nešto ranije je izvor iz američke vlade rekao da SAD "nisu posebno zabrinute" zbog evropskih mera za zaštitu evropskih firmi od sankcija Iranu. 
 
Kako navodi Frans pres, prvi talas sankcija stupa na snagu sutra i podrazumeva blokadu finansijskih transakcija i uvoza sirovina, kao i kaznene mere u sektorima kupovine automobila i aviona. 
 
Drugi talas sankcija, u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.
 
Tramp je, podseća Frans pres, prošle nedelje rekao da je spreman da s iranskim liderima razgovara "kad god to požele".
 
Na to je ubrzo stigao odgovor iz Teherana.
 
"Zar vi mislite da je taj čovek neko s kim može da se pregovara? Ili je samo neko ko radi interesantne stvari?", upitao je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak