'Нови Сад 2021' нови 'Диван' у Петроварадину

Дневник 06.08.2018 12:26
'Нови Сад 2021' нови 'Диван' у Петроварадину


Још један „Диван“, у организацији Фондације „Нови Сад 2021“, биће одржан у уторак, 7. августа, од 19 часова у Београдској 11 у Петроварадину.Овај пут тема су четврти и делови града који представљају специфичне историјске целине, њихова заштита и начини за унапређење. „Диван“ ће покренути питања како сачувати не само појединачне зграде већ и урбану структуру, атмосферу, различите слојеве сећања и друштвених односа који чине те четврти, како омогућити њихов одржив економски и туристички развој уз чување јавних простора и јавног интереса, како управљати тим просторима кроз сарадњу различитих ресора и уз учешће заинтересованих грађана.

У „Дивану“ учествују стручњаци из Британије, Португала, Холандије и Србије који у свакодневном послу наилазе на бројне изазове и налазе нова решења за управљање историјским градским пределима. Реализује се у склопу пројекта „Случај Петроварадин“ и Међународне летње академије о управљању историјским градским пределима, која се одржава од 6. до 13. августа у подграђу Петроварадинске тврђаве. Академија окупља 30 младих стручњака из 26 земаља, локалне стручњаке и водеће практичаре и теоретичаре за управљање историјским градским пределима широм Европе. Кроз директан теренски рад они ће осмишљавати сценарије развоја, пројекте и препоруке за подручје Тврђаве и њеног подграђа.

Пројекат „Случај Петроварадин“ спроводе „Европа ностра Србија“, Завод за заштиту споменика културе Нови Сад и Факултет за спорт и туризам Нови Сад, у партнерству с међународним организацијама „Единбургх Њорлд Херитаге“, „Еуропа Ностра“ и Глобалном опсерваторијом за историјске градске пределе под окриљем УНЕСКО-а. Пројекат се спроводи у оквиру Европске године културног наслеђа 2018, а финансијски је подржан од британске фондације „Тхе Хеадлеy Труст“ и Фондације „Нови Сад 2021“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak