Bura zbog "monstrum zgrade" u Mariborskoj: Odgovaraće nelegalni investitor, ali i onaj ko je ovo dozvolio

Kurir 06.08.2018 12:17
Bura zbog "monstrum zgrade" u Mariborskoj: Odgovaraće nelegalni investitor, ali i onaj ko je ovo dozvolio


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zatražio je od Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda da od Opštine Zvezdara pribave informaciju o svemu što se događalo sa gradnjom zgrade u Mariborskoj ulici u Beogradu, jer je šokiran onim što je video."Za ovo će neko morati da odgovara. Prvo nelegalni investitor, a potom i oni koju su ovo dopustili - rekao je Vesić, komentarišući gradnju zgrade koju su Beograđani prozvali "monstrum zgrada".

Nije tajna da je divlja gradnja uzela maha u prestonici. 

- Grad Beograd priprema predlog mera kada je u pitanju bespravna gradnja. Prvo, uzalud se nadaju ovi koji su bespravno gradili da će se menjati Zakon o legalizaciji i da će za smešne pare da legalizuju krivično delo koje su počinili. Drugo, predložićemo izmene nekoliko zakona kako bi ubuduće za bespravnu gradnju odgovarao i vlasnik parcele, a ne samo onaj ko gradi, zabranu rada za kompanije koje grade na objektima bez građevinske dozvole, krivičnu odgovornost za odgovorna lica u javnim preduzećima koja bespravne objekte priključe na infrastrukturu, upisivanje tereta u katastru na svaki objekat dok se plate sve obaveze prema državi i kao grad svaku bespravnu gradnju preko 100 kvadrata prijavljivati kao pranje novca, pa će oni koji bespravno grade da dokazuju poreklo para. Izmenićemo u septembru na Skupštini i neke gradske odluke pa će promene da pretrpi i odluka o dozvoljenoj spratnosti za legalizaciju po kojoj su se ponašali pojedini bespravni graditelji kada su zidali svoje objekte nadajući se novoj legalizaciji, pa da za par desetina hiljada dinara legalizuju otimačinu - dodao je Vesić.

On tvrdi da se na tome neće stati.

- Jednostavno, treba da bude jasno da oni koji grade bespravno i bespravno kradu novac od države i svih građana. Ne plaćaju obaveze za građevinsko zemljište iz koje Grad gradi kanalizaciju, vodu, puteve, škole i domove zdravlja. I na kraju varaju građane kojima su prodali stanove - zaključio je Vesić.

  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak