Održana 23. Letnja škola Centra za Srbe u rasejanju 'Sveti Sava'

RTS 06.08.2018 11:57
Održana 23. Letnja škola Centra za Srbe u rasejanju 'Sveti Sava'


U periodu od 21. do 30. jula održana je 23. Letnja škola “Sveti Sava”, u organizaciji Centra za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda.Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava" iz Beograda bavi se obrazovanjem i kulturom, postoji od 1995. godine. Primarna aktivnost Centra je organizacija Letnje škole „Sveti Sava" - škole srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije.              

Škola "Sveti Sava" je organizovan kreativan boravak u otadžbini dece Srba u rasejanju. Održava se za vreme raspusta i pohađaju je učenici uzrasta od 8 do 18 godina. To je škola srpskog jezika, književnosti i kulture. Osnovana je 1995. godine a do sada je kroz nju prošlo više od 2 000 učenika iz Albanije, Austrije, Italije, Kanade, Francuske, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Velike Britanije, Katara, Španije, Holandije, Amerike i Australije.

Model škole se sastoji u tome da se pre podne održavaju časovi (čas Srpskog jezika, čas Književnosti i čas izbornog predmeta), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima i drugim poslenicima kulture). Mladi i stručni profesori vode manje grupe učenika i sa njima razgovaraju (glume, pevaju, slikaju). Na časovima deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku. Ujedno, organizuju se posete obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja...               

Osim što su sklopili divna prijateljstva, polaznici Škole su imali priliku da nauče o Srbiji i srpskom jeziku i od vršnjaka iz Srbije. Program je započet priredbom "Dobrodošlica" dece iz Srbije i rečima pozdrava direktorke Škole Radmile Kunčer, zamenice predsednika Opštine Vračar, Radmile Sarić, sekretara Doma "Jelica Milovanović", Lidije Đuranović i istoričara prof. dr Predraga J. Markovića koji je nastavio jedan veoma spontan dijalog sa decom, koja su, između ostalog, na pitanje, kada zatvore oči, koja je ta slika što ih podseća na Srbiju. Izdvojićemo reči jedne devojčice: to je Ada, baka i plazma keks. Sličnih i veselih odgovora bilo je na pretek.

Polaznici su posetili: Hram Svetog Save, Kalemegdan, Dvor Karađorđevića, Muzej Nikole Tesle, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Srpske Pravoslavne crkve, Vojni muzej, Ministarstvo spoljnih poslova, Dom Narodne skupštine Srbije i Muzej diplomatije u kojem im je ambasador dr Ljiljana Nikšić održala veoma inspirativnu radionicu u kojoj su radosno sva deca učestvovala sa nazivom "Dijaspora srpskoj diplomatiji". Takođe, posetili su Topolu, Oplenac i Avalu.               

Tokom trajanja Letnje škole "Sveti Sava" polaznicima su se predstavili savremeni pisci Bojan Marković, Aleksandar Čotrić i Bratislav Golić, koji nam je predstavio Zbornik dece iz dijaspore i Srbije. Ljubav prema naučnicima, Tesli, Pupinu i Milankoviću, kroz svoju knjigu "Zvezdobrojci" prenela im je Aleksandra Ninković Tašić, na radost polaznika Škole.

Takođe, pozorište "Guliver" izvelo je predstavu "Plava planeta". Održane su dve internet radionice "Društvene mreže" i "Internet i lične informacije", autora M.Sci Zvonka Šoševića.               

Pretposlednji dan Letnje škole "Sveti Sava" podsećao je na međunarodni skup gde su se vijorile zastave devet zemalja a deca su izvela performans "Naše vreme i naše radosti - zemlja u kojoj živim", predstavljajući njihove znamenitosti, na radost roditelja i profesora. Poslednji dan druženja svi polaznici Škole priredili su završnu priredbu "Zvučna domovina". Za naziv završne svečanosti uzete su reči našeg nobelovca Ive Andrića koji je kazivao da je, za njega, jezik zvučna domovina.

Nastavni kadar Letnje škole činile su: direktorka Škole Radmila Kunčer, Milena Aleksić, Sandra Valjarević i gošća iz Makedonije, Evrosima Mandžukov.

U pripremi je izrada zbornika dečijih radova sa nazivom "Zvučna domovina" gde će biti sabrani razni literarni i likovni radovi kao i utisci dece, koji daju posebna krila za nove programe.

Projekat Letnje škole "Sveti Sava" - 2018. godine je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak