Peking poručuje Vašingtonu: Vratite se zdravom razumu!

Novosti 06.08.2018 11:03
Peking poručuje Vašingtonu: Vratite se zdravom razumu!


Kineski zvaničnici apelovali su u četvrtak na Sjedinjene Američke Države da se vrate zdravom razumuKineski zvaničnici apelovali su u četvrtak na Sjedinjene Američke Države da se vrate zdravom razumu, pošto je administracija predsednika Donalda Trampa predložila veće, 25-procentne tarife na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz.

Trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer je izjavio u sredu da mu je predsednik Tramp naložio da razmotri povećanje sa prethodno predložene carine od 10 odsto, jer Kina nije ispunila zahteve SAD-a i uvela je kontracarine na američku robu, prenosi Rojters.

Nove Trampove pretnje negativno su se odrazile na tržišta kapitala u Kini, gde su akcije u četvrtak u padu, a na silaznoj putanji je i kineski juan.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang, ponovio je da "ucenjivački" napori SAD-a neće dati rezultat.

"Savetovali bismo SAD-u da ispravi svoj stav i da ne pokušava da ucenjuje. To neće imati efekat na Kinu", poručio je on.

"Kao drugo, savetovali bismo američkoj strani da se vrati zdravom razumu i da ne dozvoljava emocijama da slepo utiču na njene odluke, jer će im na kraju to naneti štetu", dodaje Geng.

On, međutim, navodi da su vrata Kine otvorena za dijalog u trgovinskom sporu, ali da dijalog mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju i jednakosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak