Rudari "Resavice" i u 2018. kopaju ručno

RTS 06.08.2018 10:57
Rudari "Resavice" i u 2018. kopaju ručno


Danas je Dan rudara. Proslavlja se u rudnicima širom zemlje kao sećanje na 6. avgust 1903. i veliki rudarski štrajk za bolje uslove rada i veće zarade. U Srbiji trenutno privatizovani rudnici kao i EPS-ovi površinski kopovi Kolubare i Kostolca rade dobro, ali devet jamskih rudnika, koji posluju u okviru Resavice, ne mogu bez državne pomoći. Vlada sprema Akcioni plan za njihov oporavak.U jamama je kao i prošlog veka – još se kopa ručno. Rudari rudnika Resavice se nadaju poboljšanju i plata i uslova rada, za šta imaju i predlog.

"Da se poveća cena uglja koja godinama nije menjana i da bi sa tim povećanjem cene uglja drastično porasli prihodi našeg preduzeća. Sa druge strane, postoji i ta priča oko modernizacije gde bismo mi sa povećanjem proizvodnje imali i mnogo veće prihode", kaže predsednik sindikata rudnika "Resavica" Nebojša Milenković.

Jednu muku već imaju manje – uz pomoć Vlade rešen je problem smenskog rada još iz prošle decenije. Uz prirodni odliv uspešan je i dobrovoljni socijalni program, kroz koji ukupno odlazi 340 ljudi.

"Nakon prvog i drugog kruga socijalnog programa imaćemo kao javno preduzeće ukupno 3.600 ljudi. S obzirom na to da smo prošle godine imali 4.050 zaposlenih, to je značajno smanjenje a ostaćemo na istom nivou proizvodnje", kaže generalni direktor JP "Resavica" Marko Vuković.

Rudnike "Resavice" država godišnje dotira sa 4,3 milijarde dinara. Do kraja godine Vlada će obelodaniti akcioni plan njihovog oporavka koji sprema uz podršku Svetske banke.

"Proteklih godina smo uložili ogromnu energiju da bismo sačuvali što više radnih mesta i rudnike uzimajući u obziir činjenicu da se oni mahom nalaze u nerazvijenim opštinama, rubnim oštinama gde su ti rudnici jedina privredna aktivnost. I sa poslovodstvom i sa sindikatima pokušavamo da napravimo određena rešenja koja će dugoročno biti održiva", kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

I poslovodstvo i sindikati slažu se da treba razvijati rudnike koji imaju rezerve, a da se istrošene jame moraju zatvarati.

"Zatvaranje rudnika ide u fazama i to će trajati nekoliko godina. Suština svega toga je ulaganje u rudnike koji imaju perspektivu, podizanje nivoa proizvodnje i ulaganje u opremu i otvaranje novih rudnika kako bi se preduzeće za taj neki period koji je predviđen programom konsolidacije stavilo na zdrave noge", kaže direktor "Resavice".

Nebojša Milenković iz sindikata dodaje: "I da ti radnici pređu u neke perspektivne jame da ne ostaju bez posla."

Činjenica je i da Srbiji treba rudara, jer je u narednih nekoliko godina planirano otvaranje najmanje pet novih rudnika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak