Sve više "sedih razvoda"

RTS 05.08.2018 12:10
Sve više "sedih razvoda"


Na četiri sklopljena braka - jedan se razvede. Samo u prošloj godini više od devet hiljada parova okončalo je zajednički život, što je za gotovo 2.000 više nego pre pet godina. Podaci potvrđuju da je sve češća pojava razvoda nakon 30-40 godina braka, tzv. "sedi razvodi". U prošloj godini čak 1.393 takva para rešila su da svako ponaosob krene svojim putem.Najnovija brakorazvodna statistika demantuje predrasude da su najstabilniji brakovi onih supružnika koji su proslavili srebrnu svadbu - svaki sedmi brak razveden protekle godine trajao je više od 25 godina. Razlozi tzv. "sedog razvoda" su brojni, a duži životni vek i veća potreba za kvalitetnijim životom, neki su od njih.

Psiholog Radmila Vujić Bojović navodi da je najčešći razlog za prekid dugog braka to što jednom od partnera jednostavno dojadi.

"Bude mu dosta i nije voljan više to da trpi: Ostalo mi je još dvadesetka godina života, hoću da ga provedem bolje", ukazuje Vujić Bojović.

Disfunkcionalni brakovi opstaju, tvrde stručnjaci, zbog dece ili zbog imovine. Ali, kada deca odrastu i osamostale se, supružnici više nemaju ništa što ih spaja i lakše se odlučuju na razvod.

Etnolog Vesna Duškov ističe i da na razvod posle mnogo godina braka utiče i ekonomska nezavisnost žene, koja je u mogućnosti da ode od muškarca.

"Jer, ako sam ja u penziji, moj suprug je u penziji. Imamo dobra primanja. Ja želim da putujem, a on je statičan to će isto izazvati neki sukob", napominje Duškov.

Razvod u zrelim godinama pojava je novog veka. Vesna Duškov podseća da u tradicionalnim sredinama, bile urbane ili ruralne, nekada nije bilo preporučljivo razvesti se.

"Žene koje su bile raspuštenice nisu bile nikada na dobrom glasu. Tako da su žene ređe odlučivale na takav korak", kaže Duškov.

Radmila Vulić Bojović ističe da smo u današnje vreme svesni da je promena moguća i da je promena na bolje nešto na čemu bi trebalo raditi.

"Ljudi prosto više nisu voljni da ostaju i opstaju u odnosima u kojima nemaju satisfakciju", ocenjuje Vulić Bojović.

Na promenu se, ističu stručnjaci, najlakše odlučuju u prvoj deceniji zajedničkoj života, dok je za razvod braka u poznim godinama potrebno mnogo više hrabrosti. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak