23. godišnjica 'Oluje': Dan u kojem je otpočela golgota jednog naroda

Politika 05.08.2018 12:02
23. godišnjica 'Oluje': Dan u kojem je otpočela golgota jednog naroda


Suviše je velikih Srba iz Hrvatske, onih zbog čijih pronalazaka danas svoju sramotu ne slave u mraku, i bez mikrofona, da bismo se mi stideliDošli smo ne samo da obeležimo taj najstrašniji dan u našoj novijoj istoriji, nego i da posvedočimo, pred svima, a pogotovo pred onima koji su zaboravili, namerno ili slučajno, da je svaki zločin večan i da ne može ni da se zaboravi, ni opravda, a najmanje može da se slavi, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na centralnoj manifestaciji, kojom su Srbija i Republika Srpska zajednički obeležile 23 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije „Oluja”. Vučić je rekao da je to „dan u kojem je otpočela golgota čitavog jednog naroda, naroda na čija leđa je natovaren krst roda, porekla i vere i naroda koji je šiban mržnjom”.

Predsednik Srbije rekao je da nije nikakva slučajnost što su datumi zločina, zbog različitosti, zbog vere i nacije, isti. Naglasio je da zločin ne zastareva i uporedio je hapšenje familije Frank 4. avgusta 1944. godine u Holandiji sa činjenicom da su 51 godinu kasnije to uradile hrvatske snage koje su provalile u krajišku sigurnu kuću.

„Isti zločin protiv nekoga ko je različit, ima drugačije ime, poreklo i nekog svog boga. I u oba slučaja, jedina krivica, i Ane Frank i Srba iz Krajine, bila je ne nešto što su uradili, nego nečije ubeđenje da će, bez njih, neka zemlja, neki ljudi, biti lepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primenjeno konačno rešenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler, 1919. godine optužio Jevreje za to što se ’množe’, i što je istu tu reč – ’množili su se’, upotrebio Tuđman u svom govoru u praznom Kninu, ’oslobođenom’ od Srba”, istakao je Vučić.

Na stadionu „Tikvara” u Bačkoj Palanci Aleksandar Vučić ukazao je da je motiv zločina u „Oluji” bila mržnja, koja u svojoj iracionalnosti ne prepoznaje ni vreme niti bilo kakav kraj, osim onog konačnog, da nekoga nema. Razlika je, posle svega, samo u brojkama.

„A namera je ista. Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska, njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, ’razarali hrvatsko nacionalno biće’. Kako, nije objašnjeno, niti je to bilo potrebno. Odvratna emocija, koja pokreće pogrom, istrebljenje, ne traži ni racio ni pojašnjenje. Dovoljno joj je nečije ime i prezime, da uradi sve ono što je uradila, u ime svog imena”, rekao je Vučić.

Dovoljno joj je to „Srbin” i „srpsko” da spali sve u Kistanjama, Lunićima, Ružićima, Đitićima, Kućima, Krikićima, Treskavici, Civljanu, u Donjem Lapcu, Benkovcu, Cetini, Kninu, Dvoru, Srbu, Glini, kazao je predsednik Srbije i dodao: „Baš kao što neće da priznaju Jasenovac, i sve njegove žrtve, i kao što neće da priznaju da su ubili više stotina hiljada Srba tokom Drugog svetskog rata, kada su, prvi put, stvarali nezavisnu državu Hrvatsku, samo za Hrvate i ni za koga drugog.”

Podsetio je da su Srbi godinama ćutali plašeći se da kažu, ništa drugo, nego ono što jeste. Nisu smeli da kažu da je reč o zločinu, pogromu, čišćenju, istrebljenju, ubijanju, paljenju… Predsednik Vučić je rekao da je muk prošao i da danas sme i da može da kaže bez poziva na osvetu i želje za istinom.

„Onom pravdom zbog koje i danas ponavljam ono što najmanje žele da čuju. Da nikakvih ’Oluja’, za Srbe, zato što su Srbi, više nikada neće biti. I da ćemo stajati uz svoj narod, za svoj narod, ne ugrožavajući nikog, ne preteći nikom, ali i ne dajući na sebe i svoje. I nemamo mi čega više da se stidimo, zato što smo Srbi. Suviše je velikih Srba, a pogotovo velikih Srba iz Hrvatske, onih zbog čijih pronalazaka danas svoju sramotu ne slave u mraku i bez mikrofona, da bismo se mi stideli. A kako ćete Tesli da promenite rod? A kako Milanković nije Srbin? Ostavili su oni i Hrvatskoj svoja velika dela. Ali, još više su dali nama”, zaključio je Aleksandar Vučić.

Obeležavanju 23. godišnjice „Oluje” prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić i članovi vlade.

Ubijena ili nestala 1.861 žrtva

Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas” navodi da je tokom hrvatske akcije „Oluja” i posle nje ubijen ili je nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili – 1.211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina. Akcija najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata izvršena je uprkos činjenici da je ta oblast bila pod zaštitom UN-a, pod nazivom sektori „Jug” i „Sever”. Protiv krajiških Srba (oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika) angažovano je oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a.

Patrijarh Irinej: Nebo se postidelo zločina

Parastos žrtvama je služio patrijarh srpski Irinej koji se posle toga obratio građanima. Rekao je da je to bio strašan dan naše istorije i jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima i, što je najtragičnije, oni nisu postradali od ruku nepoznatog naroda, niti od nepoznate religije već od braće hrišćana.

Tata, nismo uspeli da ispunimo snove

U emotivnom govoru Jelena Knežević prisetila se tragičnih događaja iz detinjstva. „U našu kuću su jedno veče ušla dva čoveka koja ja nisam poznavala, ali još pamtim majčin krik. Počinju da pristižu komšije, rođaci, samo nema mog tate. Tata, iako nismo uspeli da ispunimo sve naše zajedničke snove, ja te još uvek volim, ja te još uvek nisam prežalila”, rekla je Jelena.

Naša sloboda je sigurna tamo gde imamo državu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da uvek iznova u sebi traži razlog za dodatnu snagu da razume „ono što se desilo mom narodu, ne samo u ’Oluji’, nego i mnogo puta u prošlom veku”. Narod koji je prepolovljen posle Prvog velikog rata, koji je teran u Jasenovac, Gradišku, Pag i druge logore, pa čak i logore za decu. Podsetio je da je 1995. godine etničko čišćenje Srba omogućeno je uz pomoć NATO-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak