Rekordno visoke temperature u Portugalu, besne požari

RTS 05.08.2018 11:41
Rekordno visoke temperature u Portugalu, besne požari


Najteži toplotni talas na Iberijskom poluostrvu od 2003. godine. Više od 740 vatrogasaca u Portugaliji, gde se beleže rekordne temperature, pokušava da ugasi šumski požar na jugu ove zemlje.Zbog katastrofalnih požara koji su prošle godine pogodili Portugaliju i u kojima je stradalo 114 osoba, službe civilne zaštite poslale su SMS-om upozorenje građanima na rizik od požara u pojedinim regionima, uključujući region oko Lisabona, prenosi AP.                  

U odmaralištu nedaleko od Lisabona, popularnom Kaškaišu električna mreža preopterećena je zbog velike upotrebe klima uređaja, zbog čega je u petak uveče došlo do nestanka struje na nekoliko sati.

U Lisabonu je izmerena temperatura od 43 stepena.

Požar je počeo u petak u brdovitoj oblasti na jugu regiona Algarve, gde su zvaničnici morali da evakuišu sva sela, a u gašenju je učestvovalo 10 kanadera.

Topli vazduh iz Severne Afrike uzrokovao je najteži toplotni talas na Iberijskom poluostrvu od 2003. godine, koja je bila i godina u kojoj je zabeleženo najviše šumskih požara.

Samo ove nedelje u Španiji je umrlo troje ljudi od posledica visoke temperature – dve osobe su preminule od toplotnog udara u Mursiji na jugoistoku, dok je jedan muškrac preminuo u Barseloni.

Španska vojska pomaže hitnim službama u borbi protiv požara u Nervi na jugu Španije, ali taj požar još nije lokalizovan.

U požaru koji je izbio nedaleko od Madrida dve osobe su povređene a šest kuća je oštećeno.

Visoke temperature uzrokovale su požare i u brojnim evropskim zemljama od Grčke do Finske.

Prošlog meseca u Grčkoj je u istočnoj Atiki od požara stradala 91 osoba.

Najteža suša u poslednjih 10 godina uzrokovala je sušenje reka u Holandiji i pogodila poljoprivrednike u Nemačkoj.

Polja pšenice uništena su širom severne Evrope, što je podiglo cene te žitarice.

U Skandinaviji temperature su do pre nekoliko dana bile veoma visoke temperature – u Švedskoj su zabeležene rekordne temperature, kao i u Finskoj u kojoj je živa dostizala 30 stepeni, iako je prosecna temperatura za to doba godine 19.

Vlasti na obe strane Baltičkog mora, u Švedskoj i Poljskoj upozorile su plivače na cvetanje toksične alge koja se širi zbog visokih temperatura.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak