Evropa "u plamenu": Kako će se Evropa izboriti sa "paklenim" talasom?

B92 04.08.2018 21:55
Evropa "u plamenu": Kako će se Evropa izboriti sa "paklenim" talasom?


Velike vrućine u Evropi pogodile su najviše Španiju i Potugal, gde su vlasti na oprezu zbog mogućnosti izbijanja šumskih požara.Više od 740 vatrogasaca u Portugaliji,gde se beleže rekordne temperature, pokušava da ugasi šumski požar na jugu ove zemlje. 

Zbog katastrofalnih požara koji su prošle godine pogodili Portugaliju i u kojima je stradalo 114 osoba, službe civilne zaštite poslale su putem SMS-a upozorenje građanima na rizik od požara u pojedinim regionima, uključujući region oko Lisabona, prenosi AP.

U odmaralištu nedaleko od Lisabona, popularnom Kaškaišu električna mreža preopterećena je zbog velike upotrebe klima uređaja, zbog čega je u petak uveče došlo do nestanka struje na nekoliko sati.

U Lisabonu, izmerena je temperatura od 43 stepena.

Požar je počeo u petak u brdovitoj oblasti na jugu regiona Algarve, gde su zvaničnici morali da evakuišu sva sela, a u gašenju je učestvovalo 10 kanadera.

Topli vazduh iz Severne Afrike uzrokovao je najteži toplotni talas na Iberijskom poluostrvu od 2003. godine, koja je bila i godina u kojoj je zabeleženo najviše šumskih požara.

Samo ove nedelje u Španiji je umrlo troje ljudi od posledica visoke temperature - dve osobe su preminule od toplotnog udara u Mursiji na jugoistoku, dok je jedan muškrac preminuo u Barseloni.

Španska vojska pomaže hitnim službama u borbi protiv požara u Nervi na jugu Španije, ali taj požar još nije lokalizovan.

U požaru koji je izbio nedaleko od Madrida dve osobe su povređene a šest kuća je oštećeno.

Visoke temperature uzrokovale su požare i u brojnim evropskim zemljama od Grčke do Finske.

Prošlog meseca u Grčkoj je u istočnoj Atiki od požara stradala 91 osoba.

Najteža suša u poslednjih 10 godina uzrokovala je sušenje reka u Holandiji i pogodila poljoprivrednike u Nemačkoj.

Polja pšenice uništena su širom severne Evrope, što je podiglo cene te žitarice.

U Skandinaviji temperature su do pre nekoliko dana bile veoma visoke temperature - u Švedskoj su zabeležene rekordne temperature, kao i u Finskoj u kojoj je živa dostizala 30 stepeni, iako je prosecna temperatura za to doba godine 19.

Služba za socijalnu zaštitu stanovništva Moskve otvorila je više od 300 "hladnih soba" u svim distriktima ruske prestonice. U "hladnim sobama" obezbeđeni su prijatni uslovi za odmor i rekreaciju Moskovljana, a opremljene su klima-uređajima i raspršivačima vode, saopštila je moskovska služba, prenosi Tas s. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak