Đurić o Kosovu: Službe bezbednosti dobile zadatke

Mondo 04.08.2018 10:17
Đurić o Kosovu: Službe bezbednosti dobile zadatke


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su bezbednosne službe dobile svoje zadatke.To se posebno odnosi na sprečavanje "agenturnog delovanja" pojedinih političara i sveštenika.On je rekao da su "pojedini" političari i verski velikodostojnici optuživali svoju zemlju (Srbiju) da planira zločine prema svom narodu i za "nekakve scenarije dogovorenih sukoba" i na taj način doveli Srbiju u situaciju da umesto o neispunjavanju dogovora o Zajednici srpskih opština govori o bezbednosti Srba na Kosovu.

Velika je sramota što, zahvaljujući neodgovornim političarima i njihovim dezinformacijama, u Srbiji danas razgovaramo o bezbednosti Srba na KiM, umesto o nesprovođenju briselskog sporazuma, rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Martko Đurić.

Srbi na Kosovu će poslušati savet predsednika Aleksandra Vučića i neće odgovarati na bilo kakve provokacije, istakao je Đurić.

Savet za bezbednost analizirao je, istakao je Đurić, političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, stanje u bezbednosnom sistemu i civilnim i vojnim obaveštajnim službama, te o bezbednosnoj situaciji u našem regionu i šire.

Savet je po sve tri tačke usvojio određene zaključke, a predsednik Republike Aleksandar Vučić je tim povodom izdao odgovarajuće zaključke.

Do novih tenzija na relaciji Beograd - Priština došlo je uoči isticanja roka koji je Evropska unija (EU) dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

U prištinskim medijima pojavljivale su se informacije da će Srbi sa severa Kosova na današnji dan proglasiti autonomiju, dok su beogradski mediji pisali da će Albanci pokušati da zauzmu Hidroelektranu "Gazivode".

Predsednik Vučić juče je u otvorenom pismu pozvao građane Kosova da ne nasedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Poručio je građanima Kosova da je mir najveći interes Srbije, koja je spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno.

Evropska unija zatražila je da se izbegnu napetosti na Kosovu koje bi mogle ugroziti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak