Savet za bezbednost dva sata o Kosovu

Mondo 04.08.2018 10:08
Savet za bezbednost dva sata o Kosovu


Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Aleksandar Vučić sazvao povodom situacije na Kosovu i Metohiji, završena je nakon skoro dva sata.Na sednici Saveta se razgovaralo o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji. Učestvovali su šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, premijerka Ana Brnabić i drugi članovi Saveta.

Sednici su prisustvovali i ministar odbrane , Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, ministar pravde, Nela Kuburović, republički javni tužilac, Zagorka Dolovac.

Prema najavi iz kabineta srpskog predsednika, Vučić bi u 11 časovatrebalo da se sastane s patrijarhom Irinejem u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Do novih tenzija na relaciji Beograd - Priština došlo je uoči isticanja roka koji je Evropska unija (EU) dala Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma izradi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

U prištinskim medijima pojavljivale su se informacije da će Srbi sa severa Kosova na današnji dan proglasiti autonomiju, dok su beogradski mediji pisali da će Albanci pokušati da zauzmu Hidroelektranu "Gazivode".

Predsednik Vučić juče je u otvorenom pismu pozvao građane Kosova da ne nasedaju na provokacije i da na eventualne izazove reaguju mirno, civilizovano i dostojanstveno, a da će Srbija političkim metodama obezbediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Poručio je građanima Kosova da je mir najveći interes Srbije, koja je spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno.

Evropska unija zatražila je da se izbegnu napetosti na Kosovu koje bi mogle ugroziti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak