Narodna stranka o akciji "Oluja": Vreme za suđenja za zločine u Hrvatskoj

Blic 03.08.2018 23:23
Narodna stranka o akciji "Oluja": Vreme za suđenja za zločine u Hrvatskoj


Narodna stranka saopštila je danas povodom 23. godišnjice "Oluje" da je vreme za raskid sa prošlošću i za suđenja "brojnim neprocesuiranim žločincima iz reda hrvatskog naroda".- Verujemo i da ne može biti pomirenja dok hrvatsko društvo traži identitet i jedinstvo na konsenzualnom stavu mržnje i šovinizma prema Srbima i Srbiji - navodi se u saopštenju, i dodaje da Narodna stranka traži pravdu za 1.952 srpske žrtve pale tokom „"Oluje".

Narodna stranka zahteva da Hrvatska ostvari obećanja, vrati na snagu svoje zakone i obnovi autonomne kotare Knin i Glinu.

Dodaju da je vreme da u punoj meri bude primenjen i Erdutski sporazum i da Zajedničko veće opština u Vukovaru dobije puna prava i postane deo Ustava Republike Hrvatske. Apeluju na puno obeštećenje stradalih, vraćanje stanarskih prava i izjednačenje prava srpskih povratnika i hrvatskih kolonista.

Navodi se da Hrvatska nije srpskom narodu omogućila da se čak ni kao manjina u punoj meri integriše u društvo Hrvatske, pošto do sada nisu u punoj meri ostvarena njegova prava predviđena Erdutskim sporazumom i hrvatskim zakonima.

- Posle gotovo četvrt veka ostala je činjenica da je srpski narod najbrojnija evropska prognanička zajednica, da je iz Srpske Krajine proterano četvrt miliona građana, a čak 300.000 od 600.000 Srba bilo je silom prinuđeno da ode iz Hrvatske. I danas se svake godine u Srbiju preseli više od hiljadu Srba iz Hrvatske - piše u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak