Vučić: Da zauvek prekinemo vrzino kolo sukoba na Kosovu

N1info 03.08.2018 12:38
Vučić: Da zauvek prekinemo vrzino kolo sukoba na Kosovu


U rešavanju kosovskog problema Srbija pokušava da izvuče najviše što može za zemlju i da "to vrzino kolo naših sukoba zauvek prekinemo", izjavio je je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Borimo se da očuvamo mir za našu decu, istakao je Vučić u gostovanju na televiziji Pink, poručujući da zalaganje za mir nije kukavičluk, jer je "naša armija dvostruko jača nego pre šest godina".

Vučić je rekao da zajedno sa Vladom Srbije pokušava da izvuče nešto za srpski narod, što ne bi bilo ponižavajuće i što bi sačuvalo obraz i dobar deo naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ako se ovakav trend nastavi, mi za 10 do 15 godina nećemo imati narod na KiM. Pokušavamo da sačuvamo naše svetinje na KiM i da dobijemo više nego što je pisalo u planu (Martija) Ahtisarija, i više nego stoje pisalo u svim planovima do sada", rekao je Vučić i dodao da želi da prekine vrzino kolo sukoba.

Kako je istakao, Vlada i on se bore da očuvaju mir. "Borimo se da očuvamo mir za našu decu, to nekome zvuči kao fraza, a ja odlično znam koliko smo truda uložili da poslednjih šest godina očuvamo mir u celom regionu", rekao je Vučić.

On je naveo i da zna da "razni faktori" neće dozvoliti pravljenje realnog kompromisa između Beograda i Prištine i da zna koliko će imati problema sa međunarodnom zajednicom po tom pitanju.

Konstatovao je i da je sada velika nervoza i kod "pojedinih zapadnih faktora", u Prištini i "kod nekih u Beogradu koji su očekivali da Srbija doživi potpuni kolaps na Kosovu", pa sada reaguju jer su videli da se to nije desilo.

Vučić je rekao da će izaći sa planom o Kosovu i Metohiji pred narod koji će se o tom pitanju izjašnjavati na referendumu.

"Referendum ima da traje kao svaki izborni proces, izaći ću sa planom ako do bilo kakvog dogovora dođemo. Koristiću argumente i neću da varam narod, reći ću ovo je plan za Koosvo a vi narode vidite", kazao je predsednik Srbije.

Rekao je i da su napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji stalni, ali i da ih je manje nego u periodu od 2001. do 2008. godine.

"Doveli ste me u situaciju da odgovaram na tračeve"

Vučić je komentarisao i navode koje je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio na svom Fejsbuku, da je čuo opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu koji bi bio okidač za reakciju sa obe strane i uvod u podelu na terenu.

"Ovde nema ničega, doveli ste me u situaciju da odgovaram na tračeve", kazao je Vučić i optužio predstavnike opozicionog Saveza za Srbiju da "nisu nizašta ali jesu protiv svega" kada je reč o pronalaženju rešenja za Kosovo.

Vučić je rekao i da mu se čini da SAD "prvi put" pokazuju želju za rešenjem kosovskog pitanja.

"Oni žele da se postigne dugoročni mir, za razliku od nekih drugih", kazao je predsednik Srbije.

“Mi volimo RS i ne smeta mi što u FBiH vole Sandžak”

Istakao je i da je za Srbiju važno očuvanje mira u regionu, a da Bosna i Hercegovina u tom kontekstu ima ključni značaj.

"Mi volimo Republiku Srpsku i uopšte mi ne smeta što oni u Federaciji BiH vole Raško-polimsku oblast ili kako oni kažu Sandžak. Mi nemamo ništa protiv BiH, rekao sam im da je svaka njihova investicija u obrazovanje u toj oblasti dobrodošla ali tamo, kao i u Srebrenici, niko nije izgradio nijednu školu ili obdanište osim Srbije", kazao je Vučić.

On je pozvao građane Srbije da 4. avgusta prisustvuju pomenu na godišnjicu progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja". Kako je ranije najavio, komemoracija će biti održana u Bačkoj Palanci.

Predsednik Srbije je najavio i da će se u nedelju, 5. avgusta sastati u Beogradu sa predstavnicima svih srpskih političkih partija iz Crne Gore.

On je rekao da je Srbija uz svoj narod u Crnoj Gori, i da će im pomoći da "opstanu i da se diče svojim srpskim rodom".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak