Budite pažljivi: Lekar savetuje kako da čuvate srce kad vreme oscilira

Novi magazin 03.08.2018 12:21
Budite pažljivi: Lekar savetuje kako da čuvate srce kad vreme oscilira


Velika vlažnost vazduha, visoke temperature i promenljivo vreme karakterišu ovo leto, malo kome ovakva situacija prija, a posebnu pažnju treba da vode svi koji imaju i najmanje probleme sa srcem.Dr Goran Davidović, profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, u razgovoru za naš portal savetuje kako da se sačuvate i ne ugrozite svoje zdravlje tokom ovog "šućmurastog" leta.

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje, a od tegoba koje izaziva promene vremena pati gotovo polovina svetske populacije. Problemi koji se javljaju zbog promene temperature, vlažnosti vazduha i jonizacije smanjuju se čim se vreme stabilizuje. Starosna granica se pomerila, te se osim starih i hroničnih bolesnika, mladi sve više žale na tegobe izazvane vremenskim oscilacijama.

"Svima nam je poznato stanje pospanosti, umora i gubitka energije, kada napolju pada kiša i kada je povećana vlažnost vazduha. Leto više ne liči na leto, a godišnja doba smenjuju se bez prelaznih razdoblja. Zato promene vremenskih prilika u značajnoj meri utiču na zdravlje svih nas, a pogotovo na hronične bolesnike koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Prilikom velikih temperaturnih oscilacija na televiziji i radiju čuju se saveti da nije preporučljivo da srčani i hronični bolesnici izlaze i borave napolju, osim ukoliko ne moraju. Realni razlozi ovakvih saveta imaju za cilj da preduprede pogoršanje zdravstvenog stanja ovih pacijenata. Velike vrućine i boravak u prostorijama koje nisu sa adekvatnom klimatizacijom mogu da doprinesu pojavi simptoma angine pektoris, varijacijama krvnog pritiska, osećaju malaksalosti i zamaranja, ubrzanom srčanom radu, vrtoglavicama, omaglicama i otocima nogu kod nekih pacijenata", kaže na početku razgovora za portal B92 dr Goran Davidović, kardiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, među meteorološke prilike koje najviše utiču na pogoršanje bolesti ubrajaju se velike vrućine, naročito ako nastupe naglo i u neuobičajeno doba godine, zatim velika hladnoća, nagla promena vazdušnog pritiska, vetrovi, naročito topli, magla, smog.

Ovakve vremenske prilike pospešuju suženje koronarnih krvnih sudova koje je pogotovu loše kod bolesnika koji već imaju aterosklerotsku bolest srca. Leti su infarkti najčešći pri nestabilnom vremenu, posebno ako je propraćeno hladnim strujanjima s pljuskovima i grmljavinom.

Akutni bolesnici, pre svega, reaguju na vremenske prilike s visokom vlagom i dužim trajanjem toplog perioda u hladnom delu godine i hladnog perioda u toplom delu godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak