Prvi počasni doktori Makavejev i Tabački

Novosti 03.08.2018 11:46
Prvi počasni doktori Makavejev i Tabački


Izuzetnim stvaraocima dodeljene titule Fakulteta dramskih umetnosti. Svečeno uručenje na jesen u rektoratu Univerziteta umetnostiU GODINI jubileja, sedam decenija postojanja, Fakultet dramskih umetnosti odlučio je da prvi put u istoriji ove institucije dodeli dva počasna doktorata: čast da ponesu tu titulu dobili su reditelj Dušan Makavejev i scenograf Miodrag Tabački. Kako saznajemo, uručenje bi trebalo da bude na jesen u rektoratu Univerziteta umetnosti.

- Ideja je potekla od profesorke Milene Dragićević Šešić, a naš dekanat ju je rado prihvatio, kao i svaku drugu dobru inicijativu - kaže profesor Miloš Pavlović, dekan FDU. - Ove godine, spontano i jednoglasno odlučili smo da to budu dvojica izuzetnih i zaslužnih umetnika, a predlog je usvojen na svim instancama FDU i Univerziteta umetnosti. Mislimo da su za početak dovoljna dva počasna doktorata. I ubuduće ćemo voditi računa o broju dobitnika jer ne želimo da se jedna takva titula devalvira.

Kako ističe dekan Pavlović, počasni doktorati, koliko znače samim nosiocima toliko su važni i samom fakultetu: za njegov ugled i istoriju bitno je da u svojoj dokumentaciji mogu da navedu ko su počasni doktori FDU. Takođe, planira se i detaljan pravilnik o nominovanju budućih nosilaca ove titule.

U ime proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva, koji se već izvesno vreme nosi sa zdravstvenim problemima, njegova supruga Bojana prenosi duhovit komentar da je “on već dugo okružen doktorima, a sad je, eto, i sam to postao”.

- Srećan sam i ponosan, ovo je nešto što mi zaokružuje i umetničku karijeru i pedagoški rad. U obe oblasti dao sam celog sebe i zato mi, naravno, veoma imponuje - kaže scenograf (kostimograf) Miodrag Tabački, koji je postao redovni profesor FDU 1988. godine. - Studirao sam FPU, pa ovo priznanje podrazumeva oba fakulteta, a posebno mi je važno što sam ga dobio za oblast i disciplinu koja je poslednjih godina, nažalost, ugrožena ne samo kod nas već i u celom svetu. Mislim da ovakvim priznanjem, cela profesija dobija podršku i značaj...

Miodrag Tabački

SCENA I KOSTIM

MIODRAG Tabački diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu i na Akademiji za primenjene umetnosti, odsek scenografije, u Beogradu. Uradio je više od dve stotine scenografija i više od stotinu kostimografija za dramske, operske, baletske i lutkarske predstave. Kao scenograf i kostimograf gostovao u većini jugoslovenskih pozorišta, ali i u Belgiji, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini...

"CRNI TALAS"

JEDAN od najistaknutijih predstavnika “crnog talasa” u našoj kinematografiji, Dušan Makavejev, autor čuvenih filmovova (“Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”, “Nevinost bez zaštite”, “Misterije organizma”, “Gorila se kupa u podne”), završio je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak