Kako telefon bira koju Wifi mrežu će da koristi?

Radio 021 03.08.2018 11:24
Kako telefon bira koju Wifi mrežu će da koristi?


iOS uređaji se automatski povezuju na WiFi mreže, bez obzira da li ste kod kuće ili negde napolju. Kako vaš uređaj bira pravu mrežu?iOS i macOS imaju drugačiji pristup ovom problemu. macOS uvek bira mrežu koju ste poslednju koristili, a ako je ne može pronaći, nastavlja pretragu vodeći se istom logikom. Drugim rečima, ako u kancelariji imate dostupno nekoliko mreža kojima možete pristupiti, računar će uvek prvo odabrati onu na koju ste se poslednju povezali, piše iMagazin.
 
Međutim, iPhone i iPad funkcionišu na drugačiji način. Dok ste napolju, vaš uređaj se može povezati na mnogo različitih otvorenih mreža, pa opcija da odaberete onu mrežu koju ste poslednju koristili nije optimalno rešenje. Apple mobilni uređaji biraju na koju će se mrežu automatski povezati na osnovu sledećih činilaca:
 
- Preferirana mreža: WiFi mreža koju najčešće upotrebljavate
- Poslednja privatna mreža na koju ste se povezali: poslednja mreža na koju se vaš uređaj povezao. iOS primarno traži takve mreže, jer su kućne ili mobilne mreže koje funkcionišu kao hotspot najčešće u toj grupi.
- Javne mreže: mreže u hotelima, kafićima, prodavnicama, aerodromima i sl.
 
Evo jednog primera: ako imate WiFi mrežu kod kuće, a vaš iPhone ponekad služi kao hotspot, povezani iPad odabraće jednu od te dve opcije. S obzirom na to da uređaj sigurno poznaje vašu kućnu mrežu i češće je upotrebljava, algoritam će toj opciji dati prednost nad iPhone hotspot-om.
 
Ako ipak niste kod kuće, već u kafiću, vaš iPad će pre odabrati hotspot iPhone-a nego javnu mrežu kafića. Međutim, to možete lako promeniti: idite na Settings > WiFi i isključite opciju automatskog povezivanja. U tom slučaju ćete ručno moći izabrati mreže na koje želite da se povežete.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak