Trudnice i porodilje iz "Hendija" i dalje u problemu, nadležni ćute

Radio 021 03.08.2018 11:09
Trudnice i porodilje iz "Hendija" i dalje u problemu, nadležni ćute


Trudnice i porodilje iz firme "Hendi" čija su dokumenta više od dva meseca zarobljena kod poslodavca, koji je stavio katanac na firmu, još nisu rešile problem.Ni intervencija premijerke Ane Brnabić nije im pomogla da uz pomoć Ministarstva rada uđu u trag svojim papirima i ostvare bar pravo na naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
Milka Šašić, jedna od porodilja, kaže za Novosti da su opet došle u situaciju da se loptica prebacuje sa jedne u drugu službu, a da rešenja nema.
 
"Iz Inspektorata za rad dobila sam informaciju da je direktor dobio deponovani potpis i da se nadaju da će u toku ove nedelje biti prebačen novac trudnicama sa namenskog računa firme. Ročište koje je trebalo da se održi 27. jula povodom predloga z pokretanje stečajnog postupka odloženo je za drugu polovinu septembra, što samo produžava agoniju. U inspekciji mi je rečeno da ovlašćeno lice iz firme može da im dostavi dokaze da su računi u blokadi i da će nas tada država preuzeti. To je što se tiče porodilja, međutim u RFZO ne znaju šta se dešava sa trudnicama. Poslodavac sve to može da završi za jedan dan, a i ne mora. Ko nama garantuje da će se to dogoditi?", pita Šašić.
 
Naša sagovornica smatra da je poslodavcima u Sbiji sve dozvoljeno, a da pritom radnici najviše ispaštaju. Ona se nada da će slučaj "Hendija" biti opomena za nadležne i da će doprineti promeni zakona kako se ubuduće ovakve stvari ne bi dešavale. "Rečeno nam je da žene mogu da šalju doznake obavezno sa povratnicom ili da ih lično odnesu. I tu su nastali problemi. U kancelariji gde je trebalo da donesemo papire više nema nikoga. Sada do nas stižu informacije da će se tek obučavati radnici koji će se baviti našom dokumentacijom u naredna dva meseca", kaže Šašićeva.
 
Ministar Zoran Đorđević je, navodi ona, pohvalio direktora kako želi da pomogne, kako je na sajtu obavestio porodilje šta treba da dostave. To, međutim, nije tačno. Na sajtu stoje dva mejla na koja se mogu obratiti i dobiće odgovor u što kraćem roku. Ali, izgleda da i to ne funkcioniše.
 
"Poslala sam mejl 17. jula, odgovora još nema. U Ministarstvu rada opet ćute. Posle razgovora održanog 19. jula na naše pozive niko ne ogovara i stalno nas upućuju na inspekciju rada", navodi ona. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak