Kiselina, spaljeni automobili, stravične egzekucije: Za 10 godina napadnuto 50 advokata, trojica ubijena

Blic 02.08.2018 21:22
Kiselina, spaljeni automobili, stravične egzekucije: Za 10 godina napadnuto 50 advokata, trojica ubijena


Od prebijanja, preko posipanja kiseline u lice i spaljivanja automobila do stravičnih ubistava - predstavnici advokatske profesije u Srbiji proteklih godina često su bili meta napada, a čak trojica njih smrtno su stradala u protekle tri godine.Ovaj podatak potvrdio je danas i advokat Viktor Gostiljac istakavši na komemoraciji ubijenom kolegi Dragoslavu Ognjanoviću da je u poslednjih deset godina napadnuto čak 50 njegovih kolega.

Poslednje u nizu ubistava dogodilo se pre samo dva dana kada je na Novom Beogradu likvidiran Dragoslav Miša Ognjanović (57), nekadašnji zastupnik vođe "zemunaca" Luke Bojovića i članova "škaljarskog klana".

On je na ulazu u zgradu bio u pratnji svog 26-ogodišnjeg sina Petra, koji je ranjen u pucnjavi, nakon čega je zbrinut u Urgentnom centru, odakle je, međutim, ubrzo pušten.

Tim povodom, advokatske komore Beograda i Srbije od danas će obustaviti rad, čime se, kako su saopštili, šalje poruka "jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti". A bilo ih je više.

Dovoljno je prisetiti se tragično preminulog Nemanje Stojanovića (28), mladog advokatskog pripravnika iz Jagodine, takođe upucanog ispred zgrade u kojoj je živeo.

Da tuga bude veća, nalazi istrage pokazali su da je metak ubice bio namenjen njegovom komšiji sa kriminalnim dosijeom.

Više hiljada okupilo se nakon toga na jagodinskom groblju kako bi uputilo poslednji pozdrav svom sugrađaninu, koji je bio ponos rodnog mesta.

Ovom slučaju prethodio je onaj zabeležen krajem 2015. godine - ubistvo advokata Vladimira Zreleca (50), koji je nakon ranjavanja vatrenim oružjem u centru prestonice završio u Urgentnom centru gde je nakon više nedelja borbe izgubio najvažniju bitku.

Tek nedavno Viši sud u Beogrdu potvrdio je optužnicu protiv Vladimira Šaranovića (42) kojom se tereti za ovaj zločin. On se sumnjiči da sem iza krivičnog dela teško ubistvo, stoji i iza neovlašćenje proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, za šta je optužena i njegova supruga.

Interesatno je da je kockarnica u prestoničkom hotelu "Slavija" 2000. godine prešla pod kontrolu braće Branislava i Slobodana Šaranovića (kojeg je Zrelec zastupao), a sva trojica potpisnika ovog ugovora o zakupu kasnije su ubijeni - prvo direktor JAT-a Žika Petrović, potom Vladimirov rođak Branislav Šaranović, a naposletku i Zrelec.

Međutim, nisu svi napadi na advokaturu završavali smrtnim ishodom - brojni fizički obračuni takođe su ušli u policijske izveštaje.

Tako je 2013. godine organizovana sačekuša na poznatog beogradskog advokata Milana Vujina kada ga je napadač posuo kiselinom po licu. Srećom, povrede očiju bile su lakše prirode.

Godinu dana pre toga slična stvar dogodila se njegovom kolegi Nenadu Vukasoviću, nekadašnjem braniocu Zvezdana Jovanovića.

Ništa bolje nije prošao ni Dragiša Vukašinović kojeg su pretukli ispred porodične kuće, ali ni Aleksandar Zarić zvani Miško, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju, a kojem su 2011. godine na Novom Beogradu pucali u noge.

Kao da sve to nije dovoljno, pa je i paljenje kancelarija i automobila pogađalo zaposlene u ovoj struci. Još 2005. godine u Jagodini je izgoreo džip advokata Dušana Gašića, a jednom advokatu iz Rume bila je zapaljena radna kancelarija. Deset godina kasnije, u Pančevu je zapaljen automobil Stevana Jakovljevića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak