Dragulji iz školskih klupa

Novosti 02.08.2018 19:52
Dragulji iz školskih klupa


Učenici Srpske dopunske škole pokazali pesničko umećeNedavno su učenici Srpske dopunske nastave iz Štutgarta i okoline brojnoj publici u sali nemačkog „Saveza inžnjera VDI“ pokazali da su u Dopunskoj školi perfektno naučili srpski jezik i ćirilicu, i da su, podstaknuti i pomognuti svojom vrednom nastavnicom Natašom Milenković, počeli da se bave i poezijom a neki od njih i spisateljstvom.

Recitalima pesama učenici su, koje je jedna od prisutnih nazvala "draguljima iz školskih klupa", promovisali knjigu „Deca deci s ljubavlju“ u kojoj su objavljeni njihovi radovi.

Uspostavljena je saradnja sa Kulturno-izdavačkim centrom „Srpska kuća“ iz Požarevca na čijem je čelu poznati pesnik Bratislav- Bata Golić. Saradnja je krunisana učešćem tridesetak mladih autora –učenika Dopunske škole iz Štutgarta, Kirhajma na Teku, Eslingena, Gepingena, Rojtlingena i Sindelfingena u toku školske 2017/2018. godine u projektu „Konkurs za Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore“.

Najbolji radovi mladih poeta su objavljeni u Zborniku štampanom ove godine.

Od brojnih radova učenika iz Štutgarta i okoline, nastalih pre i posle pomenutog konkursa koji se nisu našli u Zborniku, nastala je u okviru „Biblioteke mladih talenata“ pomenute izdavačke kuće, knjiga „Deca deci s ljubavlju“. Izdanje je priredio pesnik i direktor „Srpske kuće“ Bratislav Golić u saradnji sa Natašom Milenković.

Posle nastupa mladih pesnika Bratislav Golić se zahvalio učesnicima i podelio im pohvalnice „Srpske kuće“. Pohvalnice su dobili i ministar Mladen Šarčević kao i generalni konzul Božidar Vučurović koji se već decenijama, pored svog diplomatskog posla, bavi pisanjem pesama.


Golić je mladim pesnicima darivao i knjige u vrednosti od oko 20.000 dinara.

Štampanje knjige “Deca deci s ljubavlju” je od prispelih donacija finansijski pomogao Generalni konzulat Srbije u Štutgartu, a održavanje promocije Društvo inženjera “Nikola Tesla” iz tog grada, kao i roditelji učenika.


Pomenimo da je promociji knjige na poziv nastavnika i učenika prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević sa nekoliko svojih saradnika. To je bila već treća poseta ministra učenicima i nastavnicima Dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg ove godine.

– Lepo je da se ministar Šarčević interesuje za rad naše škole i specijalno zbog toga sa više saradnika dolazi u Štutgart već po treći put, čuli smo od roditelja učenika. 


– Nadamo se da će ministar već od jeseni ispuniti nedavno dato obećanje i u pokrajinu Baden-Virtemberg poslati još nekoliko nastavnika. Tako bi se broj učenika sa oko 1000 svakako podigao za još nekoliko stotina jer interes roditelja da svoju decu šalju u Srpsku dopunsku školu itekako postoji. Roditelji dolazeće potencijanlne generacije učenika, koji su i sami u Nemačkoj rođeni kao druga ili čak treća genercija Srba, shvatili su da je najbolji otpor asimilaciji redovna poseta Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku, rekli su sagovornici.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak