Vanredna situacija: Kataklizma u Žagubici, potop oko Ljiga

Novosti 02.08.2018 19:00
Vanredna situacija: Kataklizma u Žagubici, potop oko Ljiga


Zbog poplava izazvanih kišom koja od četvrtka jutro pada u Žagubici, proglašena je vanredna situacija u toj opštini i još sedam naselja na koje se voda proširilaZbog poplava izazvanih kišom koja od jutros pada u Žagubici, proglašena je vanredna situacija u toj opštini i još šest naselja na koje se voda proširila.

Reč je o naseljima Izvarica, Ribare, Krepoljin, Vukovac, Milatovac i Jošanica.

Poplavljena su domaćinstva, a bujica je nosila i automobile.

Ekipe hitne pomoći i vatrogasno spasilačkih jedinica su na terenu, a prema rečima predsednika opštine Žagubica Safeta Pavlovića nema žrtava poplava i intenzivno se radi na evakuisanju ugroženog stanovništva.

Pavlović je dodao i da se radi na spašavanju stoke, ali i da je dosta životinja uginulo.

Takođe, on je preneo da se voda povlači i pozvao meštane da budu mirni do sledećih informacija.

Prema pisanju lokalnih medija, poplavljena su domaćinstva, a bujica je jutros nosila automobile.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u ovom trenutku vrše crpljenje vode na više lokacija na teritoriji opštine Žagubica, a voda se na ugroženom području povukla u korito reke Tisnice, izjavio je Predrag Marić, pomoćnika ministra i načelnika sektora za vanredne situacije.

On je istakao da nema povređenih niti stradalih građana. Pripadnici Sektora za vanredne situacije spasili su 60 osoba iz ugroženih domaćinstava u koje je ušla voda, dok je upravo završena evakuacija još 240 osoba. U ovom trenutku više nema opasnosti po stanovništvo, a voda se povlači. 

Ekipe hitne pomoći je na terenu, a na crpljenju vode u ovom trenutku su angažovana 24 vatrogasca-spasioca sa sedam vozila, šest čamaca i četiri pumpe za crpljenje vode. 

Električne energije još uvek nema u delima gde su naselja poplavljena, dok su pumpe na lokalnom vodovodu isključene zbog bujičnih voda koje su ugrozile normalnu isporuku zdrave pijaće vode, prenosi TV

VANREDNO U SEDAM SELA OKO LjIGA

Zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, juče popodne proglašena je vanredna situacija u sedam mesnih zajednica na području opštine Ljig. Vanredna situacija proglašena je u selima Kozelj, Brančić, Ivanovci, Gukoš, Poljanice, Štavica i Dići – Donji Banjani. U Štavici je bujica u četvrtak popodne ugrozila i saobraćaj na Ibarskoj magistrali.

Ovo je treći put u poslednjih mesec i po da su jako nevreme i obilne poplave zadesili područje ljiške opštine i kačerski kraj. Padavine i vodena bujica izazvali su oštećenja i odrone na putevima, mostovima, uništeni su usevi, u četvrtak su bile ugrožene kuće, ekonomski objekti, infrastruktura... Zbog pričinjene štete, Opština Ljig obratila se Vladi Srbije za pomoć, jer sama nema sredstava za sanaciju uništene ili oštećene infrastrukture.


NEVREME IZAZVALO VELIKE PROBLEME NA KOPU VELIKI KRIVELj


Nevreme sa obilnim pljuskovima koje je u sredu oko 21 sat zahvatilo Bor izazvalo je velike probleme u rudniku RTB-a Veliki Krivelj, saopštio je RTB Bor.

Rad na najnižim etažama tog površinskog kopa bio je privremeno zaustavljen zbog bujičnih potoka koji su velikom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struja je dobijena, očišćeni su rudnički putevi, puštene pumpe i stabilizovan rad u jutarnjim časovima, kaže upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

Veliki Krivelj 

Glavna meteorološka stanica na Crnom vrhu je izmerila istorijske padavine, s obzirom da je palo 132 litra kiše po kvadratnom metru.

Prethodni apsolutni maksimum za Bor i merenja na Crnom vrhu bio je 2014. godine, kada su padavine obuhvatile ceo Balkan i prouzrokovale poplave u Obrenovcu, a tada je na Crnom vrhu izmereno 100,7 litara kiše po kvadratnom metru.

"Morali smo da redukujemo proizvodnju sa najnižih delova kopa i mehanizaciju preventivno preselimo na sigurno. Na gornjim etažama nismo prekidali rad, ali je stepen pripravnosti u celom rudniku bio na najvišem nivou cele noći. S obzirom na to koliko je kiše palo i to za kratko vreme, mislim da smo svi zajedno uspeli da je pobedimo i postaramo se da ne nanese veliku štetu", rekao je Delić.

U Boru će, kao i u većem delu Srbije, danas i do kraja sedmice biti umereno i potpuno oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali se tako obilne padavine neće ponoviti.

Kako je najavljeno, stabilizacija vremena i razvedravanje najavljuje se za nedelju popodne. 
Vesti iz Rubrike


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak