Dačić: Potez Britanije protiv interesa Srbije

RTS 02.08.2018 12:32
Dačić: Potez Britanije protiv interesa Srbije


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je izostavljanje pitanja Kosova sa dnevnog reda sednica Saveta bezbednosti UN veliki presedan, za koji nema opravdanih razloga, i da niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende SB UN.Ivica Dačić je u izjavi Tanjugu rekao da "ako to ne želi Velika Britanija, staviće je na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova".

Šef srpske diplomatije je napomenuo da se prvi put posle 10 godina desilo da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosova na dnevni red Saveta bezbednosti.

"Vođene su duge, komplikovane i teške konsultacije, unutar SB, pozivana je i delegacija Srbije, ali Velika Britanija jednostavno ne želi da se ovoj temi raspravlja u SB", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija traži da se o Kosovu govori na zatvorenim sednicama – bez prisustva Prištine i Beograda, i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatra da je situacija na KiM dobra i da nema potrebe da se o tome raspravlja.

Sa druge strane, naveo je Dačić, Rusija i Kina čvrsto zastupaju stav da ta tema mora da bude na sednicama Saveta bezbednosti, jer do danas nije došlo do dogovora u tom telu UN.

"Da bi se izbeglo glasanje i dovelo do velikih podela u SB, na današnjem sastanku je dogovoreno, bez obzira na to što je Britanija podnela plan rada za avgust bez teme Kosova, da će se konsultacije o ovoj temi nastaviti i narednih dana sa zainteresovanim stranama, sa željom da se postigne dogovor o daljem radu", preneo je ministar i izrazio očekivanje da će se uvažiti stavovi Srbije.

"Važno postignuti dogovor"

Dačić kaže da nije jasno zašto Velika Britanija insistira na izostavljanju Kosova iz dnevnog reda sednica SB, naročito što, kako je naveo, stalno ističu da žele dobre odnose sa Srbijom.

Međutim, naglasio je šef srpske diplomatije, ovaj potez je apsolutno protiv interesa Srbije i potpuno u nesaglasnosti sa željom Londona da se organizuje samit sa Zapadnim Balkanom.

"Pre samo nekoliko nedelja London je stao na stranu Prištine i apsolutno krši sve dosadašnje dogovore koji su postignuti u SB", napomenuo je Dačić.

On je istakao da je veoma važno da se postigne dogovor i da se o ovoj temi raspravlja.

"Mi ne želimo nikakav spektakl, ali o tome da postoje problemi, da Kosovu treba trajno rešenje, u EU se raspravlja gotovo svakih mesec dana, a u UN se traži da se ukine ta rasprava. Ovde nema nikakvih opravdanih razloga osim da se udovolji želji Prištine – a to je da se što pre verifikuje da je sve na Kosovu idealno i da nema potrebe da se raspravlja u SB", ocenio je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak