Vlasnik propalog S.A.B.-a ima "rezervnu" agenciju

B92 02.08.2018 12:01
Vlasnik propalog S.A.B.-a ima "rezervnu" agenciju


Vlasnik turističke agencije S.A.B. travel ima još jednu agenciju SAB travel end servis sa licencom koja važi do 2021. godine i polisom osiguranja, pišu Novosti.Kako list saznaje, vlasnik agencije, koja je pre nešto više od mesec zatvorena pošto je više hiljada ljudi ostalo bez svog plaćenog letovanja, upravo osniva još jednu agenciju sa sedištem u Novom Sadu.

"Rezervna" agencija je registrovana u APR još u februaru, a nedavno je, u ime jednog saradnika, pozvao bivše zaposlene da se vrate na posao u agenciju koja je u osnivanju. I vlasnik agencije "B2P" koja je nedavno vodila srednjoškolce u Španiju je pre dve godine prevario 57 putnika propale agencije "Best 89".

Ovo nisu prvi ovakvi slučajevi nadmudrivanja države, jer je ovaj "recept" prvi primenio nekadašnji vlasnik agencije "Triniti" koji je 2012. godine u Hurgadi ostavio 174 putnika. On je, naime, već sledećeg leta počeo da radi pod tuđim imenom kroz agenciju "Uniko", a prevareni turisti nisu ni krenuli put Crvenog mora, niti im je novac vraćen.

"JUTA je ovu agenciju odmah izbacila iz članstva čim smo shvatili povezanost sa gazdom 'Trinitija'. Upravo zbog takvih je osnovana 'Juta garancija'. Od 18 agencija koje su poslednjih godina propale, samo su tri bile članice i njihovi turisti su obzbeđeni i isplaćeni", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Tako su, recimo, putnici agencije "Flaj travel", koja je bila subagent i nema "Juta garanciju" morali sami ponovo da uplaćuju odmor i kupuju avio-karte. Inače, vlasnici ove agencije pokušavaju da spreče dolazak stečajnog upravnika tako što se dogovaraju sa kolegama da im pomognu oko rekonstrukcije firme, pokušavajući da dokažu da i oni imaju potraživanja, na osnovu čega bi dobili novi kredit i nastavili poslovanje.

Vladnici ove agencije bar nisu pobegli iz zemlje kao što je to uradio gazda subotičke Sun&Sea, koji je sa novcem nestao put Mađarske. Isto je uradio i Egipćanin, gazda "Junajteda", koji je 2011. godine pobegao u pravcu sahare. Prošle godine je vlasnik agencije "Trend" u Staroj Pazovi prodao kuću, uzeo oko 50.000 evra od organizatora putovanja i pobegao u Australiju.

Jedna od retkih agencija koja je tiho propala bila je "Džoli travel", koja je devedesetih bila među najjačim. Vlasnici su izašli iz posla i otvorili dva hotela, u Beogradu i Budvi.

Mnogi vlasnici, međutim, nemaju rodbinu u insotranstvu, pa su ostali u zemlji i ponovo otvorili agencije. Recimo, vlasnici "Kontea", "Šumadija travela", "Džet seta" i mnogih drugih ponovo su počinjali biznis pod tuđim imenima, propadali su i po tri puta. Neki od njih su čak tražili i subvencije od države za dovođenje stranih turista, ali ih, do sada, nisu dobili.

Turistička agencija S.A.B. travel iznenada je krajem juna otkazala više hiljada aranžmana zbog problema u poslovanju nakon čega je u nju ušla inspekcija i pokrenut postupak oduzimanja licence

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak