Opozicioni "Fajront" uz Đilasa

Novosti 01.08.2018 22:53
Opozicioni "Fajront" uz Đilasa


Ulaskom u Savez za Srbiju mnogim partijama prete cepanja i gubitak identiteta. Utapanje u organizaciju mogli bi da dožive i Demokratska stranka i DveriAKO uđeš kajaćeš se, ako ne uđeš kajaćeš se - ovako bi sažeto zvučao izbor pred kojim se našla većina opozicionih stranaka koje su se već priključile Savezu za Srbiju, čiji je stožer Dragan Đilas, ili o tome razmišljaju.

Jer, za većinu partija solo izlazak na sledeće parlamentarne izbore mogao bi biti politička "labudova pesma", ali slična sudbina najverovatnije će ih zadesiti i ulaskom u novi savez, koji sagovornici "Novosti" vide kao svojevrsno "čistilište" malih stranaka i pokreta.

Oni procenjuju da je većina njih inače već duže na granici opstanka, da kubure sa sledbenicima i finansijama i da će u "Đilasovom projektu", iako će dobiti status osnivača, u potpunosti izgubiti identitet.

Politički analitičar Branko Radun smatra da takva sudbina ne preti samo malim strankama koje su se već priključile Savezu, poput Levice Srbije, Zdrave Srbije, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret i sindikata "Sloga", već i onim partijama koje imaju nešto jači i prepoznatljiviji politički brend i rejting:

- Tu mislim, pre svega, na DS i Dveri, gde se već dešavaju lomovi zbog odluke da uđu u Savez. Dveri će izgubiti značajan deo i funkcionera i glasača, kojima su neprihvatljivi ideologija i lideri ostalih članova Saveza. S druge strane, ni ostale članice nisu baš oduševljene Boškom Obradovićem i njegovom politikom.

Koliko će biti velika pomeranja na opozicionoj političkoj sceni, za Bojana Klačara, iz CeSID, prelomni će biti naredni meseci, kada će Savez za Srbiju, veruje, trpeti najveće pritiske, i spolja, od političkih protivnika, i iznutra, od samih, vrlo raznorodnih članica:

- Najveći ispit biće naredni republički izbori. Ukoliko Savez ostvari neki pristojan rezultat, to bi moglo da produži životi vek malih stranaka koje su mu se pridružile. Ali ako se bude desio izborni fijasko, mnogi od njih će se raspasti iznutra i verovatno utopiti u Savez.

KATANAC

PREMA rečima Branka Raduna, DS se već dugo urušava, dolaskom svakog novog lidera dolazilo je do novog pada i, kako kaže, sada se čini da će aktuelni predsednik Zoran Lutovac samo zaključati vrata demokrata:

- Đilas će samo preuzeti to što je ostalo od brenda DS, a nije ostalo mnogo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak