Građani se baš dobro zadužuju, srećom u dinarima

Mondo 01.08.2018 09:56
Građani se baš dobro zadužuju, srećom u dinarima


Građani Srbije su pojačano krenuli u zaduživanje, i za godinu dana su uzeli za petinu više para na zajam od banaka nego u 2017. godini. Srećom, sve se manje zadužujemo u valuti u kojoj ne primamo plate.Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u 2017. godini bio je za 21,7 odsto viši nego 2016, pri čemu se blizu 71 odsto odnosilo na dinarske kredite, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

To bi moglo da znači da su banke našle način da i na dinarima zarade a da spuste kamate na dinare dovoljno nisko da budu primamljive građanima. NBS potencira upravo tu drugu stranu, koja se srećom više ne zadužuje gotovo stoprocentno u valuti u kojoj ne prima platu, pa kasnije ima probleme sa valutnim rizikom - rastom evra ili franka.  

"To svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu", rekla je Tabaković na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu u Narodnoj banci Srbije.

Pored toga, stanovništvu je, napominje, omogućen novi vid sigurnog ulaganja u državne hartije od vrednosti, time što je Republika Srbija emitovala novi finansijski instrument - štedne obveznice.

U sektoru privrede je registrovano poboljšanje finansijske pozicije privrednih subjekata, koji su prošle godine ostvarili skoro dva i po puta veći pozitivan neto finansijski rezultat u odnosu na 2016. godinu.

U toku prošle godine, kako je istakla Tabaković, ukupno je otpisano 100 milijardi dinara bruto problematičnih kredita (NPL), što je značajno više nego prethodnih godina, dok je licima van bankarskog sektora ustupljeno 24,5 milijardi dinara iz bilansa banaka.

To je postignuto, dodaje guverner, zahvaljujući odluci NBS o računovodstvenom otpisu bilansne aktive banke iz avgusta 2017. godine.

Učešće NPL -ova u ukupnim kreditima bankarskog sektora je zabeležilo oštar pad od skoro 14 procentnih poena od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, dok je u maju 2018. godine ovo učešće iznosilo 8,6 odsto, čime je nivo NPL-ova spušten ispod pretkriznog nivoa.

Na kraju juna, udeo NPL-ova u ukupnim bankarskim pozajmicama smanjen je na 7,8 odsto, a očekuje se da će u narednom periodu biti snižen za još jedan čitav procentni poen."Ovako značajno smanjenje problematičnih kredita ukazuje na uspešnost i intenzitet rešavanja pitanja problematičnih kredita, kao i veliku posvećenost NBS, Vlade Srbije i tržišnih učesnika ovom cilju, čime se daje dodatna podrška kreditnoj i ekonomskoj aktivnosti u narednom periodu", istakla je Tabaković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak