Svirepo vređenje žrtava: Podnet zahtev za smenu Radete

Novosti 30.07.2018 21:17
Svirepo vređenje žrtava: Podnet zahtev za smenu Radete


Grupa od 60 poslanika podnela je inicijativu za smenu Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Skupštine, a nakon ogavnog tvita u kom je ismejala smrt predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović, kojoj su u srebreničkom masakru ubijena dva sina i suprug.Zahtev za razrešenje Radete, inače poslanice SRS, podneli su članovi poslaničkih grupa DS, LDP - LSV - SDA Sandžaka, DJB, SDS - Narodna stranka, Kluba samostalnih poslanika, Stranke pravde i pomirenja, kao i SDPS-a Rasima Ljajića.

Kako piše u obrazloženju, Vjerica Radeta je "ugrozila ugled i narušila dostojanstvo Skupštine Srbije svirepim vređanjem žrtava Srebrenice i nedopustivim govorom mržnje, kojim je prekršen član 49 Ustava Srbije, a kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje".

Svirepo vređenje žrtava: Podnet zahtev za smenu Radete Foto: screenshot

"Relativizacija zločina, revizija istorije i atomsfera mrženje ne mogu se tolerisati, a još manje podsticati od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za instituciju Narodne skupštine, koja je demokratska i koja predstavlja sve građane Srbije", piše u obrazloženju zahteva za smenu Radete.

Kako se na kraju dodaje, grupa od 60 poslanika zatražila je hitnu reakciju i smenu visoke funkcionerke SRS sa mesta potpredsednice Skupštine, zbog nedopstivog govora mržnje, monstruoznih uvreda i bola koje je Radeta nanela porodicama nedužnih žrtava.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS, izjavio je da nn očekuje brzu reakciju poslanika i razrešenje Vjerice Radete.

- Reakcija je važna zbog našeg društva. Svedoci smo da govor mržnje vidimo iz dana u dan u Skupštini i to se preliva i na društvo. Očekujem da ćemo dobiti podršku i ostalih poslaničkih grupa, jer će time pokazati svoj vrednosni stav prema ovome o čemu smo govorili u obrazlozenju predloga - naveo je Ćirić.

Vjerica Radete je pre nedelju dana, nakon vesti da je umrla predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović napisala sraman tvit.

"Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!", navela je Radeta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak