Izazovni šorts od džinsa

Novosti 30.07.2018 16:42
Izazovni šorts od džinsa


Da šorts nema nameru da nestane sa modne scene, tokom poslednjih nekoliko godina pobrinule su se mnoge svetske zvezde



ZNA se kada je izumljen džins (oko 1700. godine, u Francuskoj), ali niko ne može da tvrdi kada je tačno početkom 20. veka nastao prvi šorts od ovog materijala. Ipak, u modnoj istoriji ostalo je zabeleženo da je postao popularan sedamdesetih godina, u dekadi "buma" britanskih i američkih pank i rok muzičara. Naročito ga je promovisala pevačica Pati Smit. Nosila ga je i na sceni, uz preveliki sako od tvida, a često je ispod imala crne čarape. Osamdesetih godina šorts je bio deo stajlinga čuvene Blondi, odnosno Debi Hari. Ovaj maleni, ali moćan deo odeće potom je postao zaštitni znak glumice Ketrin Bah, odnosno njenog lika Dejzi Djuk u TV seriji "Majstori opasnosti". Kada su se puritanci pobunili zbog Dejzinog neprikladnog izgleda, Bahova je bila primorana da tokom snimanja ispod nosi debele grilon čarape. Potom je devedesetih šorts dospeo i u "Vog" - na stranicama modnog magazina nosila ga je supermodel Sindi Kraford, uslikana na Malibu plaži sa tadašnjim suprugom Ričardom Girom.

Da šorts nema nameru da nestane sa modne scene, tokom poslednjih nekoliko godina pobrinule su se mnoge svetske zvezde: Kejt Mos, Viktorija Bekam, Rijana, Bijonse... Šorts je, zahvaljujući njima, postao deo svakodnevnog odevanja urbanih devojaka i prestao da bude samo nezaobilazni komad "morskog autfita".


Ovog leta on je, čini se, kraći nego ikada, budući da iz njega izviruje i postava džepova. Bilo da je grubo odsečen i potpuno neobrađen, ili da su njegovi krajevi podvrnuti, kombinuje se uz pamučne majice, topove, košulje od džinsa, a za "ozbiljnije" dnevne varijante može da se nosi uz elegantnije košulje i lanene sakoe. Osim tradicionalnih plavih, moderni su i beli i šortsevi od džinsa ofrarbanog u neku od aktuelnih boja - tirkiznu, crvenu, zelenu...

Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak