Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Novosti 30.07.2018 15:47
Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke


Žene u Lefkari od petnaestog veka vezu čipku tehnikom koju su im prenele bogate venecijanke koje su ovde živeleVedro vreme i miran let obeležili su početak našeg putovanja ka začelju Sredozemlja, raskrsnici Istoka i Zapada, u čiji se centar, kao dragi kamen, smestilo ostrvo čempresa, ovenčano slavom mitova, veličanstvenih pejzaža i bogova. Uspavane snegove na vrhovima planina ubrzo je zamenio nestvarni akvamarin mora, vodeći nas u drugačiju dimenziju leta, otvarajući nam put ka najsunčanijem mediteranskom ostrvu, pored kog je izronila najčuvenija od svih boginja, dajući ovom mestu posebnu svetlost, uzbudljivu romantičnu legendu i jedinstvenu lepotu koju ćemo pokušati da vam dočaramo ovom pričom. Pričom o ostrvu ljubavi, izrezbarenom filigranskim reljefom antičke mitologije, nezalazećeg sunca, čudesnog mora, neverovatnih iskustava i sjajnog provoda.

Posebna energija, atmosfera i temperament Kipra osvojiće vas u roku od nekoliko minuta, pružajući vam raznobojnu sliku izazova kojima ne treba odoleti, jer samo tako ćete na ovom ostrvu stvoriti pregršt sjajnih uspomena zbog kojih ćete želeti da mu se uvek iznova vraćate. I taman kad pomislite da je sve u kristalnom ametistu mora, fantastičnim panoramama od kojih zastaje dah, malim, živopisnim selima koja imaju svoje tajne, ludom provodu na tirkiznim plažama, veličanstvenim ostacima grčkih hramova i čuvenih ljubavnih priča i legendi, specifičnom ukusu mnogobrojnih nacionalnih specijaliteta, zelenim oazama, luksuznim hotelima, prelepim sutonima, ili burnoj i bogatoj istoriji, Kipar će vam otkriti još svojih atrakcija, pozivajući vas da se stopite sa njegovim načinom života i postanete deo ovog ostrva, koje će vam pružiti potpuno uživanje kroz putovanje koje se ne zaboravlja.

Aja Napa

Ime “Aja Napa” je od prvih priprema za put lebdelo u vazduhu kao izazov koji se ne sme propustiti, pa smo je na mapi naše potrage za skrivenim blagom Kipra odabrali za polaznu tačku, prvi u nizu azurnih bisera ovog ostrva, koji nas je uveo u vrelu magiju leta, odmora, uživanja i sjajnog provoda.

Ako vam kažemo da ovo mesto zovu kiparska Ibica, sve će vam biti jasno. Najpoznatija i najtraženija atrakcija Kipra, centar nezaboravnog noćnog provoda, žurki na plažama i uživanja u svakom smislu te reči.

Plaža “Nisi”

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Izuzetna klima, prelepe zlatne plaže, kristalno čisto i toplo more, preko stotinu pedeset klubova, taverni, diskoteka i restorana, učinili su Aja Napu nadaleko čuvenom destinacijom koja ne zna za san i koja je svim svojim čulima otvorena ka turistima, moru, lepoti života, zabave i hedonizma. O izletima, obilascima morskih pećina, krstarenjima, ronjenju, kupanju sa delfinima i sličnim pustolovinama suvišno je govoriti.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Kraljica Aja Nape, čuvena plaža “Nisi”, zasluženo je krunisana plavom zastavom Evropske unije i spada među najlepše plaže Mediterana. Leto ovde traje šest meseci, a plaža “Nisi” nudi sve što se poželeti može. Boja mora je očaravajuća, pesak je pretvoren u zlatni prah šećer, atmosfera sjajna, ambijent fantastičan. Ukratko - raj na zemlji u kome se pleše pod mesečinom. Ali, ovo nije sve od Aja Nape. Njen najlepši dragulj se nalazi nedaleko od plaže “Nisi”, na mestu koje je, niko drugi do Afrodita, pretvorila u veličanstvenu trilogiju neba, mora i kamena.


“Kejp Greko”

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

“Kejp Greko” se svojom spektakularnošću sam po sebi izdefinisao kao epilog priče o Aja Napi, najimpresivniji od svih prizora ovog dela ostrva i svakako jedan od glavnih simbola Kipra što i ne čudi, s obzirom na njegovu specifičnost. Čekao nas je u svom najraskošnijem izdanju, monumenatalan u svojoj jednostavnosti i izrazitoj lepoti, stvorenoj od tri boje plave, malo sunčeve zlatne prašine, belog kamena i vajarske spretnosti mora u čijim je dubinama nekada bio sakriven. Danas je “Kejp Greko” nacionalni park u čijim vodama, kako kažu, živi dobroćudno mitsko čudovište koje ribarima, s vremena na vreme, odvuče mreže i koje liči na ono iz Loh Nesa. Za čudovište ne znamo, ali je Afrodita sigurno nekada ovde prošla, ostavljajući za sobom opalni odsjaj bisera i tajnu večne lepote, jer ovo je jedno od onih mesta koja se razlikuju i koja se moraju videti.


Larnaka

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Pozdravili smo Aja Napu i krenuli dalje. Sunčane magistrale vodile su nas ka Larnaki, najstarijem gradu na Kipru, koji krije bezbroj zanimljivih iskustava stopljenih u šarenu, dinamičnu i jedinstvenu sliku. Sudar prošlosti i sadašnjosti je na ovom mestu fascinantan. Po predanju, Larnaku je osnovao Nojev praunuk Kitim i to dovoljno govori o istoriji i slavi grada, koga su vekovi, more i čuveni ljudi i događaji pretvorili u jedan od najtajanstvenijih gradova Sredozemlja. Efekat oduševljenja izostaje pri prvom koraku, ali, posle nekog vremena, realno sagledavate lepotu grada koji s razlogom jeste raskršće civilizacija. Ovde se početak leta paradoksalno, ali simbolično pozdravlja festivalom potopa pod nazivom “kataklizmos”, zbog čega Larnaka, čije ime na grčkom znači sarkofag, i jeste tako posebna.


Crkva Svetog Lazara

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Jedan od njenih najpoznatijih i najdragocenijih dragulja je mesto iskonsko koliko i sam grad, crkva Svetog Lazara, mala, ali čuvena u celom svetu i značajna toliko da je godišnje poseti nekoliko miliona turista. Njena slava započinje 890. godine, kada je pronađen grob Svetog Lazara, na kome je crkva i podignuta. Danas predstavlja jedan od najupečatljivijih primeraka vizantijske arhitekture na ostrvu i jedna je od retkih u svetu koja ima i pravoslavni i katolički oltar.


Lefkara

Nedaleko od Larnake, čekalo nas je iznenađenje u zelenoj boji i svežini čempresa, ništa manje očaravajuće od mora, osenčeno belom nijansom kamenih obronaka planine Trodos. Legendarno selo Lefkara. Slava ovog mesta, u kome je vreme zaista stalo, je neprolazna a njegova priča, šarm, atmosfera i način života su potpuno unikatni i posebni, kao i neuhvatljivi romantični vez čipke i filigranski, gotovo lomljiv dodir srebra, poznati u celom svetu.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Žene u Lefkari od petnaestog veka vezu čipku tehnikom koju su im prenele bogate venecijanke koje su ovde živele. Posle nekog vremena, vezilje su pustile mašti na volju, stvarajući tako poseban način rada pod nazivom “lefkaritiko” čiju je slavu more veoma brzo pronelo daleko od obala Kipra. Tajna ovog veza je da boje moraju da budu neutralne, da obe strane tkanine izgledaju isto i ne mogu se odvojiti, da je važno proizvesti efekat spajanja svetla i senke, da se uvek koristi jedna nit i sve se završava svilenom ivicom. Leonardo da Vinči je 1481. godine bio u Lefkari i naručio vezeni prekrivač, kao poklon za Milansku katedralu. Veruje se da je upravo taj komad tkanine naslikao na čuvenoj “Tajnoj večeri”. U čast ovom velikom umetniku, jedan način veza je nazvan po njemu. I danas vezilje u Lefkari rade ispred prodavnica, stvarajući tako delikatan ambijent, draž i karakter ovog mesta.

Srebro se sa podjednakom preciznošću i ljubavlju pravi u ovom selu, dodajući svemu malo glamura i otmenosti. Izuzetni primerci nakita koje ovde možete naći, nesumnjivo su dokaz kreativnosti i estetike, savršeno uklopljene u skroman i rustičan dekor Lefkare, što jeste još jedan u nizu kontarsta Kipra, ali svakako i njegova specifičnost.


Limasol

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Sati su neprimetno trošili dan i more je već pozivalo na povratak ka obalama, pripremajući novi spektakl, ovog puta na pozornici čuvenog “Kuriona”. Već smo bili nadomak Limasola koji je kasno popodne obojilo najlepšim nijansama leta. Mnogo moderniji, vedriji i elegantniji od Larnake, ali ništa manje izazovan i privlačan, Limasol je grad u kome ćete pronaći sve što vam je potrebno za sjajan odmor. Najduža plaža na ostrvu i prelepo šetaliste pored mora, okruženo bezbrojnim restoranima, kafeima, hotelima, tržnim centrima, vodenim parkovima i drugim atrakcijama, doprinose potpunom uživanju. Ako na to dodate buran noćni život Limasola, žurke na plažama, karnervale i bezbroj drugih zanimljivih načina da se zabavite, onda vam je jasno zašto je svaki trenutak u ovom gradu dragocen. 

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Pored svega što smo naveli, veoma značajna karakteristika Limasola je i njegova izuzetno bogata, netipična i rakošna prošlost. Veliki broj antičkih ruševina, ostataka kraljevskih dvoraca i tvrđava, niz muzeja, galerija i umetničkih dela pod otvorenim nebom, čine posebne dragulje ove regije ostrva.


“Kurion”

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Veličanstveni “Kurion” je jedan od njih. Mesto koje vas, podižući zavesu na svojoj kamenoj pozornici, uvodi u predstavu koja nema kraj i koja svojim zapletom i nadahnućem slavi deset hiljada godina staru istoriju ostrva. Nalazi se na litici sa koje se pruža fascinantan pogled na more, oivičeno zlatnim i zelenim nijansama plodnih ravnica, a iskopavanja još uvek iznose nova blaga na vrelo mediteransko sunce i čine da ovaj kompleks posetiocima konstantno pruža nešto novo i drugačije.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Izuzetno očuvani mozaici koji su nekada krasili podove rimskih kuća, kupatila i bazena, osvojiće vas svojom lepotom, kao i prelep grčko-rimski amfiteatar. Tu su i ostaci ranohiršćanske bazilike, koji kao i amfiteatar, čine onu posebnu draž Kipra koju smo pomenuli, primetnu na njegovim najatraktivnijim lokacijama. Čudesnu simbiozu neba, kamena i mora, oslikanu u mermernoj snazi i neprolaznosti vekova i legendarnih bogova.

Apolonov hram

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Posle nekog vremena, krenuli smo ka Pafosu, ali smo zastali kod Apolonovog hrama i našli se u još jednom zanimljivom ambijentu. Svetilištu boga Apolona, čiji su zlatni obrisi blistali naspram plavo- sivog neba koje je, srebrnim i tamnim senkama, počelo da priprema zapanjujući akvarel koji nas je čekao kod mesta gde je rođena zvezda ovog ostrva.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Do tada, naredne redove posvećujemo najvećoj ljubavnoj priči i najromantičnijoj legendi antike. Naime, Afrodita i Adonis su bili najzaljubljeniji i najstrastveniji par grčke mitologije, simbol beskrajne i bezuslovne ljubavi. Od trenutka kad se rodio, Adonis je postao centar Afroditinog sveta. Toliko ga je volela da se čak odrekla i Olimpa, kako bi bila blizu njega. Ljubavna se nažalost završila tragično tako što je lepog lovca u šumama Pafosa napao divlji vepar, za koga se veruje da je, ustvari, bio Apolon. Afrodita nije stigla na vreme kako bi spasla Adonisa, već je samo uspela da ga poljubi, moleći ga za oproštaj, pre nego što je izdahnuo u njenom naručju. Kompletna regija Pafosa smatra se igralištem zaljubljenog para, po kome su mnoga mesta u ovom delu ostrva dobila ime, posebno ona na kojima su se, po predanjima, Adonis i Afrodita sastajali.

Petra tu Romiu

I konačno - Petra tu Romiu. Mesto o kome svi pričaju. Mesto na kome je sudar mitova i stvarnosti toliko snažan da nam je oduzeo dah lepotom prizora koji se otvorio pred nama, kao more pred njom. Znali smo da ništa neće biti isto. Nebo je u samo nekoliko trenutaka promenilo nijansu i svetlost, vetrovi su podigli more, bogovi su sišli sa Olimpa noseći kišu. Azur vode je uzeo boju topaza i leda. Školjka je počela da se otvara, a njen sedef je poneo talase, stvarajući zadivljujuću dramatičnost veličanstvene prirodne lepote. Ovako je sigurno bilo i u trenutku njenog rođenja.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Veruje se da je izronila iz morske pene između dve male stene, sakrivene među talasima, gotovo neprimetne naspram kolosalnosti ostalih, koje čuvaju tajnu najvećeg od svih mitova Kipra i najznačajnijeg kulta starogrčke civilizacije. Ovde je prvi put i zaplakala i njene suze su se pretvorile u stene. Afrodita ili rimska Venera, boginja lepote, ljubavi i plodnosti, učinila je ovo mesto poznatim u celom svetu.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

I zaista, čitavo okruženje je bajkovito i nestvarno, kažu da je zalazak sunca ovde čaroban, pa i ne čudi što se na ovoj, bez dileme, jednoj od najpopularnijh i najlepših plaža ostrva organizuju brojna venčanja. Afroditine stene su kao svetionik ljubavi, po mnogim verovanjima mesto večne lepote i mladosti. Po jednom romantičnom predanju, ukoliko se okupate među ovim stenama bićete večno srećni u ljubavi, po drugom, ako imate dovoljno odvažnosti da u noći mladog meseca zaronite između njih, ostaćete večno mladi. Sve u svemu, snovi se ovde prodaju po ceni jednog kamena u obliku srca, koji, ukoliko nađete, što je vrlo teško, morate staviti pod jastuk kako bi sanjali osobu koja će postati vaš životni saputnik.

Bez obzira da li verujete u čudesne priče koje nesumnjivo svemu daju posebnu draž, more na ovom mestu zaista krije neverovatnu lepotu i sigurno tajnu koja nikada neće biti otkrivena do kraja, jer verovatno i ne treba. A da ovde ima nečega, ima. Kiša je ponovo nadolazila pretvarajući sve ovo u neprolazna sećanja.

Pafos

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Dan se već bližio kraju kada smo se našli na ulicama Pafosa, koji je blistao okupan kišom i vetrom. Ovaj mali grad je u celini, sa svojom okolinom, stavljen na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, jer obiluje neprocenjivim kulturno - istorijskim nasleđem. 

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Legendarni pafoski mozaici, Afroditine stene, njen hram iz dvanaestog veka pre nove ere, antički “Odeon” teatar, grobnice kraljeva, prelepi mozaici, Pavlovi stupovi, slikoviti manastiri, tvrđava na samoj obali, arheološki muzej, Adonisovi izvori i druge izuzetne znamenitosti samo su deo niza prelepih bisera ogromne vrednosti, koje Pafos brižljivo čuva pod svojim okriljem.

Kipar - mediteranski biser iz Afroditine školjke

Trenutak rastanka sa Kiprom nije nas ostavio u lošem raspoloženju. Naprotiv. U koferu prepunom impresija i utisaka ostalo je dovoljno mesta za nove uspomene, kada ponovo budemo posetili ovo ostrvo. Naša mapa skrivenog blaga Kipra je iscrtana. Vi otvorite svoju, jer, verujte, ostalo je još toliko toga da se vidi. Do narednih putopisa sa novih, magičnih destinacija, želimo vam lepo i inspirativno leto.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak