Sramno pismo vozača "kantrimena" iz zatvora

Blic 30.07.2018 12:27
Sramno pismo vozača "kantrimena" iz zatvora


Marko Milićev: Svakom može da se desi" da pregazi mladića ...Marko Milićev (38), koji je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. „mini-kantrimenom“ udario na Brankovom mostu, i na licu mesta usmrtio mladića Luku Jovanovića (21), poslao je iz zatvora sramno pismo čijih je 90 odsto posvećeno opravdanju i žalopojkama da saobraćajna nesreća "splet nesrećnih okolnosti i nije samo njegova greška", a svega 10 odsto izvinjenju porodici koja je pretrpela neviđeni gubitak.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula 2014, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo "mini kantrimen" koji je vozio Marko Milićev. Milićev se, nakon udarca, nije zaustavio već je produžio i sakrio vozilo. On je pobegao u Kinu, iz koje je kasnije izručen Srbiji.

Najgori deo pisma Marka Milićeva odnosi se na činjenicu da, pored kajanja i izvinjenja porodici, on nizom argumenata pokušava sa sebe da skine odgovornost, čak prebacujući deo odgovornosti i na pokojnog Luku. U pismu ne samo da nije pokazao kajanje, već je Lukinu smrt i činjenicu da ga je ubio bahatom vožnjom relativizovao do te mere da je napisao i da je "sudbina lako mogla da postavi mog oca, ili nečijeg drugog oca na njegovo mesto".

"Nisam jedini koji je napravio grešku"

- Sve što sam imao da kažem vezano za saobraćajnu nesreću rekao sam na sudu. Jedina osoba s kojom mogu da razgovaram na tu temu je gospodin Bojan Jovanović (otac Luke Jovanovića - prim.aut) zato što je sudbina s lakoćom morla da postavi mog oca ili nečijeg drugog na njegovo mesto. Činjenica je da su te kobne noći načinjene mnoge greške, ne samo s moje strane, i da je splet nesrećnih okolnosti doveo do saobraćajne nezgode u kojoj je Luka nastradao - napisao je Milićev, očigledno implicirajući na činjenicu da je Lukina krivica to što mu se automobil pokvario na mostu i da time on snosi deo krivice za nesreću.

To nije prvi put da Milićev krivi mrtvog Luku. Isto je tvrdio i pre dve godine, kada je izjavio da

"To je jedna od 600 nesreća koje se dogode"

U pismu iz požarevačkog zatvora Milićev nesreću koju je izazvao zove "jednom od 600 saobraćajnih nesreća godišnje, koliko se dogodi u Srbiji".

"Od nesreće se napravio rijaliti šou"

Mnogi smatraju da je Milićev dobio mnogo manju kaznu nego što je trebalo
Mnogi smatraju da je Milićev dobio mnogo manju kaznu nego što je trebalo

- Od saobraćajne nesreće, jedne od 600 koliko se dogodi godišnje, napravljen je nekakav štampani rijaliti šou u kome je sve dozvoljeno. Objavljivane su svakakve uvrede i laži, diskreditovale su se osobe koje nemaju nikakve veze sa slučajem, ubirani su jeftini politički poeni, vršen je pritisak na sud... - nabraja osuđeni Milićev.

Pored relativizacije ovog slučaja i njegovih strašnih posledica, Milićev, koji se "junački" skrivao u Kini pre nego što je izručen Srbiji, pokušava od sebe da napravi medijsku žrtvu i time još jednom zabada nož u srce porodici Luke Jovanovića. On ima primedbe i na "protivpravno" izručene iz Kine.

"Iz Kine sam izručen protivpravno"

Brankov most, gde je Luka izgubio život gurajući pokvareni automobil
Brankov most, gde je Luka izgubio život gurajući pokvareni automobil

Milićev se zapitao: "Da li bi podjednako interesovanje javnosti bilo i za moje protivpravno dovođenje iz Kine u Srbiju, mimo postupka ekstradicije? Ili rešenje Kasacionog suda da zahtev za zaštitu zakonitosti na pomenuto nedvosmisleno kršenje procedura i zakonskih mehanizama odbaci kao zakasneo, iako je izjavljen u zakonskom roku?"

"Nemam obavezu da navedem vlasnika vozila"

Očigledno bez namere da olakša porodici i bez ikakvog kajanja, Milićev je ponovio da "nije po zakonu u obavezi da navede vlasnika vozila".

"Postavljam pitanje: da li bi nečije ime bilo šta promenilo? Ili bi to bila samo jedna osoba više koja bi doživela medijski linč i osetila punu snagu onoga što može da učini 'sedma sila', a da pritom nije imala nikakvo učešće u ovoj saobraćajnoj nezgodi. OPsećam moralnu obavezu i želim jasno da kažem da porodice Divac, Vučić, Stefanović, Bajrušević i ostale osobe kojima se u javnosti licitralo nemaju nikakvu vezu, odnosno dodirnu tačku bilo sa mnom, udesom ili vozilom. To odgovorno tvrdim", piše Milićev u pismu dostavljenom Kuriru.

Posle serije opravdanja i krivljenja mrtvog mladića zbog nesreće, usledilo je i formalno izvinjenje. I to izvinjenje nije samo porodici, već i ljudima koji su "uvučeni u priču", kao da se to može meriti sa bolom porodice.

- Luke više nema, i to je teret koji ću ja nositi zauvek. Želim javno da se izvinim svima. Na prvom mestu Lukinoj porodici i prijateljima, zatim posrednim i neposrednim učesnicima u ovoj nesrećni, kao i onima koji su nedužni i bez ikakvog razloga uvučeni u nju - napisao je Marko Milićev, koji bi mogao da bude pušten iz zatvora po odluci suda već 8. avgusta, na rođendan mladića koga je ubio.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak