Dominacija Srbije u vaterpolu – 23 zlata od 2005. godine

RTS 29.07.2018 11:26
Dominacija Srbije u vaterpolu – 23 zlata od 2005. godine


Vaterpolo reprezentacija Srbije osvajanjem četvrte uzastopne titule šampiona Evrope nastavila je impozantan niz zlatnih medalja na velikim takmičenjima i pokazala dominaciju u tom sportu.Ogromna riznica trofeja kaže da su "delfini" čak 14 godina svakog leta bar jednom dolazili do zlata (Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva, Svetska liga, Svetski kup) - a nekad i više puta, a sve je krenulo posle Igara u Atini kada su bili srebrni.                

Od tada, gledajući samo najsjajnija odličja, Srbija je došla do neverovatne 23 zlatne medalje.

Niz je započet na Svetskom prvenstvu u Montrealu i Svetskoj ligi u Beogradu (2005), a onda su se ređali još SL u Atini, Svetski kup u Budimpešti, Evropsko prvenstvo u Beogradu (2006), SL u Berlinu (2007), SL u Đenovi (2008), SP u Rimu (2009), SK u Oradei, SL u Nišu (2010), SL u Firenci (2011), EP u Ajndhovenu (2012), SL u Čeljabinsku (2013), SK u Almatiju, SL u Dubaiju, EP u Budimpešti (2014), SP u Kazanju, SL u Bergamu (2015), EP u Beogradu, SL u Huidžou, Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (2016), SL u Ruzi i sad na EP u Barseloni.

Fantastičan uspeh, verovatno jedinstven u sportu ikada, posebno kada se pogleda da su srpski vaterpolisti u tom periodu imali i "kikseve" osvanjem drugih medalja - ukupno još osam.

Ovaj niz govori i da se najbolji rezultati (i ranije bilo mnogo zlata) poklopili od osamostaljenja Srbije 2006. godine kada je i Crna Gora postala veliki rival.

Vredi napomenuti da je u jednom trenutku ekipa Dejana Savića bila šampion svih takmičenja kada je krug zatvoren na Olimpijskim igrama u Riju, a prvi poraz doživela tek posle pet godina.

Ono što je najbolje u celoj priči i glavama Savićevih vaterpolista je - nemaju nameru da se zaustave do nove "ček point" stanice, Igara u Tokiju 2020.

A onda, idemo ponovo...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak