"Đovani" u petoj brzini

Novosti 28.07.2018 22:40
"Đovani" u petoj brzini


Mocartova opera večeras pred publikom u "Kombank dvorani"PREMIJERNO izvođenje Mocartove opere "Don Đovani", koja je okupila umetnike iz Srbije, Kine i SAD, biće večeras od 21 čas u "Kombank dvorani", a repriza je sutra uveče.

Prvaci Opere Narodnog pozorišta Vladimir Andrić i Dragoljub Bajić tumačiće Don Đovanija, odnosno Laporela, kineski sopran Vandže Džang igraće Dona Anu, prvakinja begradske opere Jamina Trumbetaš Petrović će biti Dona Elvira 28, a Minju Hao 29. jula, dok će Cerlinu 28. igrati Džang Džang, a 29. Jusjuen Či.

Prvi put će Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" biti muzička pratnja u operi, a dirigovaće maestro Gregori Bukalter iz njujorške Metropoliten opere.

Bariton Vladimir Andrić, koji se već treći put našao "u koži" čuvenog zavodnika, za "Novosti" novu predstavu opisuje kao "operu u petoj brzini":

- Ova predstava je potpuno drugačija i radimo je na drugi način. Neki od ljudi u produkciji i neke od glavnih uloga su iste kao i prošlogodišnje izvođenje u Narodnom pozorištu i "Madlenijanumu", ali biće dosta drugačija režija, prostor... Ovom produkcijom unosimo novu krv.

Andrić kaže da je ovog puta sam njegov lik "razbarušeniji", a izvođenje raskošnije.

- Pre svega, radnja poznate opere izmeštena je daleko "unapred", ne baš u savremeno doba, ali ipak daleko bliže današnjem gledaocu. To ne podrazumeva samo savremeni(ji) kostim i scenografiju, već su i sami karakteri osavremenjeni i "moderniji" - objašnjava Andrić.

PRILAGOĐENO MLADIMA

VERUJEM da ovakva produkcija može da zainteresuje i mlade, koji su danas u velikoj meri nezainteresovani, gotovo sve sadržaje konzumiraju sa "Jutjuba" i nemaju pažnje niti koncentracije za preduge i prezahtevne operske predstave od nekoliko sati. Zbog toga je i ova operska predstava "spakovana" u tek nešto više od dva sata - kaže Andrić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak