Ubijen advokat Dragoslav Ognjanović, sin ranjen

RTV 28.07.2018 20:50
Ubijen advokat Dragoslav Ognjanović, sin ranjen


U pucnjavi koja se večeras dogodila u Novom Beogradu ubijen je poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, sin ranjen u predelu desne rukeU Ulici Antifašističke borbe, ispred zgrade kod broja 45, večeras je ubijen advokat Dragoslav Ognjanovića, njegov 26. godišnji sin ranjen je u predelu desne ruke, a policija intenzivno traga za osobom koja je počinila zločin, saopštio je načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević.

"Odmah po prijavi događaja na lice mesta upućeni su inspektori kriminalističke policije koji trenutno obavljaju uviđaj, a angažovane su i druge jedinice policije koje intenzivno tragaju za počiniocem. Pripadnici MUP-a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzimaju sve neophodne mere i radnje kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen, a počinilac krivičnog dela uhapšen", naveo je Kovačević.

Na advokata Dragoslava Ognjanovića (56) i njegovog sina, koji nije životno ugrožen, pucano je oko 19.30 časova u Ulici Antifašističke borbe, u prolazi ispred zgrade kod broja 45.

Poznat je kao jedan od branilaca Luke Bojovića, koji je u Srbiji pravosnažno oslobođen svih optužbi, a u Španiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja arsenala oružja.

Zastupao je i majku Luke Bojovića, kada je prošle godine bila privođena u Crnoj Gori.

Branio je i Đorđa Prelića, jednog od vođa navijača Partizana koji su osuđeni zbog ubistva Brisa Tatona.

Bio je i u timu advokata koji su pravno savetovali Slobodana Miloševića, koji se pred Haškim tribunalom formalno branio sam.

Pre dve i po godine, u Beogradu je ubijen advokat Vladimir Zrelec koji je pred Specijalnim sudom zastupao Slobodana Šaranovića, ubijenog prošle godine u Budvi.

Za ubistvo Zreleca nakon dve godine skrivanja uhapšen je, a nedavno i optužen rođak ubijenog, Vladimir Šaranović.

Prema pisanju medija, rat kriminalnih klanova Bojović-Šaranović traje vise od pet godina i odnosi brojne žrtve, mahom pripadnika klanova, ali i njihove rodbine.

Advokati obustavljaju rad na jedan dan, traže hitan sastanak sa ministrima pravde i policije

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac izjavio je večeras Tanjugu da je cela advokatura u šoku zbog ubistva Dragoslava Miše Ognjanovića, i ranjavanja njegovog sina, i najavio da će jedan dan sledeće nedelje obustaviti rad u znak protesta zbog ubistva kolege.

Gostiljac je rekao da će povodom ovog zločina tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije zbog pitanja sistema bezbednosti advokata u državi.

On je najavio da će u znak protesta zbog drugog ubistva advokata u Beogradu za manje od tri godine, na jedan dan u toku sledeće nedelje advokati obustaviti rad.

Advokatska komora Beograda, čiji je Ognjanović bio član, smatra da je "pucanj u Mišu Ognjanovića - pucanj u sve advokate" i zahteva od nadležnih organa da momentalno stave u funkciju sve svoje resurse i raspoložive kapacitete i formiraju posebne timove kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni.

„Advokatska komora Beograda smatra da bi se brzim pronalaženjem počinioca poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Advokati, kako se ističe, moraju uživati jednaku krivično-pravnu zaštitu kao sudije i tužioci, što do sada nije bio slučaj, jer je veliki broj napada na advokate u prošlosti ostao nerasvetljen.

AKB je podržala inicijativu Gostiljca da se obustavi rad u znak protesta zbog ubistva kolege.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak