Nebeski spektakl – najduže pomračenje Meseca u ovom veku

RTS 28.07.2018 10:48
Nebeski spektakl – najduže pomračenje Meseca u ovom veku


Potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku, počelo je u 21.30. i trajalo je do posle ponoći. Zatamnjeni Mesec iz Srbije bio vidljiv i golim okom tamo gde su to oblaci dozvolili.Tokom pomračenja, Mesec je svoju uobičajenu srebrnosivu boju zamenio jarkocrvenom. Vrhunac pomračenja bio je u 22 sata i 21 minut. 

Drugo pomračenje Meseca u ovoj godini bilo je vidljivo u velikim delovima Australije, Azije, Afrike Evrope i Severne Amerike.

Pomračenje Meseca se događa prilikom ulaska Meseca u Zemljinu senku. 

Osim potpunog mraka na nebu noćas se dogodio još jedan fenomen – Zemlja i Mars su bili najbliže na svojim putanjama.

Prema tumačenjima stručnjaka kod standardnih opozicija, koje se događaju u proseku svake dve godine, Zemlja i Mars se približe na oko 0,5 ili 0,6 astronomskih jedinica dok su kod ove perihelne opozicije udaljenost između Marsa i Zemlje bili 0,38 astronomske jedinice, pri čemu je astronomska jedinica 149.600.000 kilometara. I upravo zbog toga Mars je bio veoma sjajan na noćnom nebu.

Inače, ova pojava, koju još nazivaju „Krvavi Mesec“ ili „Krvavi spektakl“, ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123. godine, pa je ovo zato jedinstvena prilika za posmatranje ove nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake.

Oni, naime, koriste ovu priliku potpunog pomračenja da izučavaju položaj drugih nebeskih tela.

Za ovu pojavu u narodu postoje razna verovanja poput onog da će se dogoditi smak sveta ili da će se na Zemlji pojaviti vukodlaci.

Astrolozi, pak, ukazuju da je ova noć „Krvavog Meseca“ dobra za začeće, ali istovremeno nepovoljna za operacije, te da će na ovu pojavu posebno biti osetljivi rođeni u znaku Vodolije, Lavovi, Bikovi i Škorpije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak